Disclosing Futures Rethinking Heritage
1 november 2022 - 2 november 2022
Walk & Talk
Naast de conferentiesessies zijn er tijdens de lunch en koffiepauze een aantal Walk & Talks geprogrammeerd, informele momenten waarbij je een kijkje achter de schermen neemt of een rondleiding krijgt.
Alison’s Room: An Extended Reality Archive
Architectonisch ontwerper en onderzoeker Paula Strunden creëerde een immersieve XR-installatie op basis van de originele archiefruimte van de Britse architect en schrijver Alison Smithson (1928-1993). Samen met haar echtgenoot Peter (1923-2003) was zij een van de protagonisten van New Brutalism in de architectuur, en lid van Team 10, waarvan de papieren worden bewaard in de nationale collectie van Het Nieuwe Instituut. De installatie onderzoekt de combinatie van een meeslepende ervaring van ruimtelijke verhalen, met archiefdocumenten en afbeeldingen. Het project maakt deel uit van het door de EU gefinancierde netwerk Communities of Tacit Knowledge in Architecture (TACK). Het is een van de prototypes van het Virtual CIAM Museum, zoals ontwikkeld door het Jaap Bakema Study Centre, de onderzoekssamenwerking tussen TU Delft en HNI.
2 nov, 12:30-13:15 & 15:30-16:30, Foyer
Open Archief met de omleiders
In deze derde editie van Open Archief presenteren Daria Kiseleva, het duo Alice Wong & Simo Tse en Remco Torenbosch een nieuw mediawerk, gebaseerd op de open, digitale collecties van Beeld & Geluid, Het Nieuwe Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Uit dit erfgoed zijn nieuwe verhalen ontstaan die het verleden verbinden met de actualiteit. De kunstenaars kozen voor maatschappelijke thema's, zoals de zicht- en hoorbaarheid van minderheden, immigratie en politieke verbeeldingskracht. Hun creatieve en kritische reflecties op de collecties houden het erfgoed levend en zorgen voor verrassende inzichten, zowel voor het publiek als de archiefinstellingen zelf. Ontdek de Open Archief tentoonstelling met onze omleiders, allemaal ontwerpers met een eigen expertise. Deze ontrafelaars en belevingsdeskundigen nemen deelnemers mee vanuit hun eigen visie als muzikant, danser, ontwerper of kunstenaar.
2 nov, 12:30-13:15 & 15:30-16:30 en 3 nov, 12:15-13:00 & 15:15-16:00, Gallery 0
DigiLab
Het digitaliseren van de Rijkscollectie begon tien jaar geleden met één AGFA A4-scanner in het kantoor van het toenmalige Nederlands Architectuurinstituut. Met de transformatie in 2021 van 'digistraat' tot 'DigiLab' is alle benodigde apparatuur voor opname en nabewerking samengebracht in een speciaal daarvoor en optimaal ingerichte ruimte. Door de snelle ontwikkeling van professionele camerasystemen en de flexibiliteit die camera's bieden, zijn alle scanners inmiddels vervangen door camera's. Van negatief tot blauwdruk en van correspondentie tot ontwerptekening: voor elk materiaal is een specifiek digitaliseringsproces ingericht. Neem tijdens deze Walk & Talk een kijkje in het DigiLab om te zien hoe het digitaliseren van archiefstukken uit de Rijkscollectie in zijn werk gaat.
2 nov, 12:30-13:15 en 3 nov 15:15-16:00, Oostkop
Van Doesburg
Dit jaar is de omvangrijke restauratie van de collectie Van Doesburg afgerond. In het Research Centre is een aantal van zijn werken uitgelegd dat een complex restauratietraject achter de rug heeft. Medewerkers van Het Nieuwe Instituut beantwoorden al je vragen over de geschiedenis van het archief, de restauratie en speciale technieken die daarbij zijn toegepast of ontwikkeld.
2 nov, 15:30-16:15 en 3 nov, 12:15-13:00, Collectiedepot
Fotografie en ontwerpproces
Het ontstaan van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw valt grofweg samen met de geboorte van de fotografie. Architectuur is voor fotografen door de jaren heen dan ook een geliefd onderwerp geweest. Tegelijkertijd waren er veel architecten en ontwerpers die fotografische werken verzamelden. Daarnaast lieten architecten hun eigen werk door fotografen vastleggen, maar ook amateurfotografie wordt met regelmaat in de collectie aangetroffen. In deze Walk & Talk gaan we aan de hand van verschillende fotografische objecten uit de Rijkscollectie dieper in op de rol die fotografie kan spelen in het ontwerpproces.
3 nov, 15:15-16:00, Collectie depot
Ontwerptekeningen
Halfjaarlijks worden 75 duizend bladen beoordeeld op hun conserverings- en restauratiebehoefte. Op basis van door Het Nieuwe Instituut vastgestelde conserveringsrichtlijnen worden door een team van registrators als aan de lopende band archiefdossiers uitgesplitst op passieve conservering, veelal herverpakken, en actieve restauratie, het herstellen van met name gebruiksschade. Omdat we hiervoor samenwerken met drie restauratieateliers is zorgvuldige registratie van groot belang. Ga met registrators en projectleiders in gesprek over hoe deze werkzaamheden zijn georganiseerd en worden uitgevoerd.
2 nov, 15:30-16:15 en 3 nov, 12:15-13:00, Collectie depot
Vrouwen en fotografie
De rol van vrouwen is in veel disciplines lang onderbelicht gebleven. In deze Walk & Talk kijken we naar bijdragen van vrouwen aan de Rijkscollectie voor Architectuur en Stedenbouw - en vrouwelijke fotografen en fotografie in de archieven van vrouwen in het bijzonder. Terugkerende samenwerkingen en netwerken waren voor hen in de eerste helft van de vorige eeuw van essentieel belang. Door het gebrek aan goede fotografieopleidingen moesten ervaring, naamsbekendheid en verdiensten vooral uit fotografie in opdracht worden gehaald. Hoe zagen deze samenwerkingsverbanden eruit en wat betekenden ze voor de architect en de fotograaf? Wie waren deze vrouwen? De (persoonlijke) foto's in de archieven van vrouwelijke architecten en ontwerpers geven een interessant inkijkje in hun praktijk en persoonlijk leven.
2 nov, 12:30-13:15, Depot
Sourcebook
_Sourcebook _verkent en toont de 're-search'-impulsen van kunstenaars Mandy El-Sayegh en Helena Hunter - samengesteld door Renan Laru-an. Deze pop-uptentoonstelling is te zien in het Reserch Centre van Het Nieuwe Instituut, en is gesitueerd binnen archiefmateriaal en onderzoek van de collectie van Het Nieuwe Instituut en Collecting Otherwise. De expo sluit aan bij de inspanningen van HNI om archiefonderzoeksmethoden en -tools te verkennen, te herwaarderen en opnieuw te vertellen. Rondom de gelijknamige korte film Sourcebook, die wordt vertoond op de digitale tafels van het Research Centre, breidt de tentoonstelling de onderzoeksmethoden uit via conceptuele, materiële en structurele toevalligheden. Sourcebook stelt de westerse opvattingen over onderzoek en verzamelen ter discussie, en verlegt de grenzen naar gebieden van dwalen en affect. Artistieke verkenningen vinden plaats in dialoog met de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, door middel van geselecteerd materiaal dat spreekt over die impromptu manieren waarop archiefonderzoek instellingen en andere (on)gedocumenteerde stemmen ontmoet.
2 nov, 12:35-13:20 & 15:00-16:30 en 3 nov, 12:35-13:20 & 15:15-16:00, Research Centre