Minibieb in De Nieuwe Tuin
Nieuwe Instituut heeft met ingang van 15 juni 2023 een minibieb. In De Nieuwe Tuin staat vanaf deze zomer een duurzaam gebouwde miniatuurbibliotheek voor en door omwonenden, medewerkers en bezoekers van het instituut en de tuin. Zo’n openluchtboekenkast nodigt uit om samen te lezen en inzichten en inspiratie met elkaar te delen. Onze speciale uitvoering van de minibieb past wat betreft het ontwerp, het materiaal en de inhoud precies bij het Nieuwe Instituut. Lees er hier meer over en kom gauw eens een boek lenen, ruilen of achterlaten!
Minibieb
Door allerlei omstandigheden verdwijnen er op veel plekken in Nederland lokale voorzieningen zoals boekwinkels en bibliotheken. Het initiatief Minibieb verbindt dat verdrietige verschijnsel aan het hoopvolle idee dat je eenvoudig met elkaar kunt werken aan een leukere samenleving, als iedereen een steentje – of in dit geval een boekenplankje – bijdraagt. Je ziet steeds meer voorbeelden van minibiebs in woonwijken, met zo’n gezellig kastje in de voortuin, aan de gevels van clubhuizen en bij scholen en bedrijven. Omdat je er gratis kunt lenen en ruilen is het een heel laagdrempelige manier om aan boeken te komen. Kennis en verbeelding worden zo gemeengoed: van iedereen en niemand. Bovendien voorkom je ermee dat er dingen in de papierversnipperaar of verbrandingsoven belanden die voor een ander nog iets moois, spannends of leerzaams kunnen betekenen. Lees meer over het initiatief, vind handige tips over het opstarten van je eigen bieb en ontdek de dichtstbijzijnde vestiging in jouw buurt via minibieb.nl
Het ontwerp
Er zijn geen regels voor een minibieb of hoe die eruit moet zien. Je hoeft niet te voldoen aan formele ontwerpeisen, zolang de boeken een beetje beschut zijn tegen weer en wind. Iedereen die een openbaar minibibliotheekje begint is een beetje architect. Het houtje-touwtjekarakter van de meeste particuliere minibiebs geeft ze een deel van hun charme. Nieuwe Instituut wil de eigen bibliotheek minstens zo charmant houden, maar koppelt er als instituut voor ontwerp wel een werkopdracht aan. Ontwerpers Esmée Dros en Sven Krahl hebben een geheel eigen draai aan de minibieb gegeven. In hun ontwerp zie je de tuin, hergebruikt materiaal uit eerdere tentoonstellingen en het historische interieur van het instituut zelf terug.
De organische vormen die Dros en Krahl hebben gekozen weerspiegelen in eerste instantie het planten- en dierenleven in de tuin waar de kast komt te staan en het gegeven dat het Nieuwe Instituut sinds april 2022 een zoöp is. Als een ‘coöperatie met alle leven’ behartigt het instituut ook de belangen van de anders-dan-menselijke levensvormen in en rond de organisatie.
We streven er bijvoorbeeld naar om bij te dragen aan het levensdragend vermogen van het gebouw, de vijvers en de tuin en we proberen om het ecosysteem waarbinnen we werken zo gezond, evenwichtig en veerkrachtig mogelijk te houden. Dat houdt ook in dat we bewust omgaan met materiaalstromen. Hoe je omgaat met bouwmateriaal, restjes en afval heeft immers grote impact op alles wat er in je omgeving leeft.
De ontwerpers hebben de minibieb opzettelijk voor meer dan 80% opgebouwd uit restanten van hout, kunststof en metaal dat eerder gebruikt is voor de inrichting van tentoonstellingen in het instituut. Speciaal uitgekozen gerecyclede planken en platen bepalen voor een deel de vorm en afmetingen van planken en deuren. De ontwerpers laten eventuele opdruk erop zitten, zodat de bieb blijvend knipoogt naar voorbije tentoonstellingen in het instituut.
Zoöp?
Zoöp is een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') behartigt. Het Zoöp-model maakt de stemmen en belangen van niet-menselijk leven onderdeel van de besluitvorming van organisaties.
Lees meer over de zoöp!Dros en Krahl hebben de vormgeving ook nadrukkelijk laten aansluiten bij de locatie: hun vormgeving is geïnspireerd door het interieurontwerp van Bořek Šípek voor het voormalige NAi, het architectuurinstituut dat tien jaar geleden in het Nieuwe Instituut is opgegaan en dat al vanaf 1993 in het gebouw aan het Museumpark gevestigd was.
Het gebouw
Het gebouw waarin het Nieuwe Instituut gehuisvest is, is in 1993 gebouwd naar ontwerp van Jo Coenen. Hij kreeg de opdracht na het uitschrijven van een meervoudige opdracht onder zes architecten om een gebouw te ontwerpen voor het toen nieuwe Nederlands Architectuurinstituut.
Lees meer over het gebouwDe boeken
In de minibieb van het Nieuwe Instituut vind je onder meer dubbele titels uit het Research Centre, overschotten van de boekwinkel en lievelingsromans en -dichtbundels van medewerkers van het instituut. Je mag ze meenemen, lenen, ruilen en weer terugzetten.
Laat vooral ook iets achter waarmee jij op jouw beurt graag een ander inspireert. Deel jouw favorieten hier met buren, collega’s of andere bezoekers van het instituut en de tuin. Alles mag, van een koffietafelboek over architectuur of design tot een oude roman, strip of uitgelezen kinderboek.
Verder lezen bij het Nieuwe Instituut
Heb je de hele minibieb uit en raak je niet uitgelezen? Dan ben je natuurlijk van harte welkom in de winkel van NAi Boekverkopers in de foyer van het Nieuwe Instituut, of kun je een bezoek brengen aan het Research Centre op de derde verdieping. Hou de agenda op onze website in de gaten voor, bijvoorbeeld, aanstaande boekpresentaties!