Het levend archief: een nieuw Bospolderplein
Het Nieuwe Instituut begint de nieuwe reeks 'Het levende archief/The Living Archive' met een avond die in het teken staat van het Bospolderplein. Jonge onderzoekers en ontwerpers uit het Rotterdamse stadsdeel Bospolder-Tussendijken, de 'Yout Dem', wachten niet op ambtenaren en planologen van buiten de Buurt, maar zijn zelf met het plein aan de slag gegaan. Wat doet het met het ontwerp van de gebouwde omgeving als de beoogde bewoners en gebruikers vanaf het begin betrokken zijn?
17 maart 2022 19:30 - 21:00
Het levend archief: een nieuw Bospolderplein
De Yout Dem presenteren bij deze gelegenheid wat zij voor ogen hebben met het plein: de maquettes, tekeningen en artist's impressions die ze de afgelopen tijd hebben gemaakt op basis van uitgebreid veldwerk, reflecties en gesprekken met Urban Researchers en buurtbewoners. Urban Researchers Zico Lopes en Malique Mohamud geven een toelichting op het proces en de methoden. Het Agentschap van Het Nieuwe Instituut verkent welke alternatieve benadering van maatschappelijke vragen het lokale bestuur zou kunnen opsteken van dit traject van herinterpretatie en herontwerp van de publieke ruimte. De ontwerpen van het plein worden ten slotte feestelijk opgenomen in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.
Met bijdragen van Yout Dem Berkhan Hakkan, Chahira Kalai en Monday Wijntuin, Urban Researchers Malique Mohamud en Zico Lopes en Francien van Westrenen en Behrang Moussavi van Het Nieuwe Instituut.
Yout Dem: Het Plein
Jongeren uit de Buurt gaan in het kader van Yout Dem: Het Plein zelf aan de slag met het herontwerpen van hun leefomgeving. Ontwerp- en mediacollectief Concrete Blossom stimuleert hen om - vanuit de Tussenruimte - voorbij gebruikelijke plannings- en beleidslijnen te denken. Waar co-creatie en burgerparticipatie in de publieke ruimte vaak tot de oppervlakte beperkt blijven, worden ze hier op een wezenlijke manier ingezet.
Lees meer over 'Het Plein'
Yout Dem
Yout Dem is geen traditioneel talentontwikkelingsprogramma. Het vervaagt bewust het onderscheid tussen gevestigd en aanstormend talent, formele en informele partijen en tussen professionals en amateurs. Jongeren krijgen er de kans om zich in nauwe samenwerking met peers van verschillende generaties te ontwikkelen. Als kunstenaars, ontwerpers en allround cultuurmakers die met beide benen in 'de Buurt' staan, benaderen de Yout Dem ecologische, maatschappelijke en grootstedelijke thema's vanuit de uitgesproken niet-institutionele invalshoek van de (volks)wijk.
Lees meer over de Yout Dem op de pagina over de zogeheten Community of Sauce-rers waarin de jongeren samenwerken met Urban Researchers.
Werken in de Tussenruimte
Het Nieuwe Instituut werkt regelmatig en intensief samen met het Rotterdamse Concrete Blossom en oprichter Malique Mohamud. Als partners in een langlopend traject doen het instituut en het collectief samen onderzoek en experimenteren ze met de mogelijkheden van een culturele programmering en institutionele praktijk die beter zijn afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van een superdiverse stad als Rotterdam. De gedeelde zoektocht speelt zich af op verschillende snelheden en niveaus, zowel in project-specifieke settings als op een meer structurele manier. De onderzoeksthema's vallen vaak samen met de gehanteerde methoden: het ontregelen van vanzelfsprekendheden en het verkennen van de Tussenruimte, een (ontwerp)domein dat zich bevindt tussen formele instituten en de informele kennis- en kunstproductie van een veelzijdige hedendaagse tegencultuur.
Het levend archief/The Living Archive
In de TNL!-reeks Het levend archief gaan we op zoek naar de verhalen achter spraakmakende gebouwen en locaties in Nederland die vertegenwoordigd zijn in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Samen met architecten en opdrachtgevers staan we stil bij de intenties achter het ontwerp van toen. Met buurtbewoners, gebruikers en ontwerpers onderzoeken we hoe 'het nu gaat met' en waar de uitdagingen liggen voor de toekomst.
Wie bepaalt hoe onze steden en leefomgevingen worden vormgegeven?
De serie benadert architectuur als materialisering van beleid, regelgeving en investeringen om zo het krachtenveld van politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken.
De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw biedt inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, correspondentie, foto's, affiches en knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad.
Thursday Night Live! in Het Nieuwe Instituut
De donderdagavond van Het Nieuwe Instituut biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Urgente vraagstukken, vernieuwend onderzoek en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland. Bezoek het museum of bekijk de programma's online. Met wisselende pop-in expo's en diverse partnerprogramma's.