Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Design Day

En tentoonstellingruimte, met hoge stellingskasten voor de muren, waarin designmeubels tentoongesteld zijn.

Nieuwe Instituut nodigt je van harte uit voor de Design Day! Op deze dag verwelkomen we hedendaagse makers, ontwerpers en archivarissen die ons meenemen in hun innovatieve projecten en gesprekken op het gebied van (Nederlands) design en designerfgoed.

8 juni 2023 12:30 - 7 juni 2023 22:00

De dag zal bestaan uit speciale omleidingen door de installaties Archives at Risk en Droog30. Design or Non-design?; een paneldiscussie met internationale pionierende archivarissen en een reflectie op het nalatenschap van designinstellingen Premsela en het Nederlands Vormgevingsinstituut; een gesprek geleid door de Droog30. Design or Non-design? curatoren met een interventie van The New Stijl, en tot slot, een Design Night feest waarmee we de dag dansend zullen afsluiten.

Voertaal: Engels | Beschikbare tickets: Dagpassen en individuele tickets voor de panels

Ticket: Dagpas

Programma

14:30-16:00 Toekomstige Archieven: Nieuwe benaderingen om design te bewaren

Hoe herinneren we ons over 50 jaar de meest intrigerende ontwerpers van nu? En wat weten we over diegenen die het werk hebben gemaakt dat de inspiratie vormt voor vele hedendaagse ontwerpers? In Nederland, en wereldwijd, wordt het bestaan van design en digitalecultuurarchieven bedreigd. Gelukkig vinden archivarissen innovatieve manieren om deze essentiële archieven te bewaren en toegankelijk te maken voor een nieuw publiek. Met: James Parnell van Pirate Bay Archive, Kinda Ghannoum en Sally Alassafen namens Syrian Graphic Design Archive en Joel Derksen & Patrick Pittman van Nor: A Living and Open Commons of Canadian Design. Gemodereerd door Alice Twemlow.

17:00-18:00 Designinstellingen beschouwen: Nederlands Vormgevingsinstituut en Premsela

Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut, praat met enkele van zijn voorgangers: de voormalige directeuren van het Nederlands Vormgevingsinstituut en Premsela, dat in 2013 op controversiële wijze met andere instituten werd samengevoegd tot (Het) Nieuwe Instituut. Els van der Plas, Dingeman Kuilman en John Thackara reflecteren op hoe design sindsdien is veranderd, en hoe designinstellingen mee kunnen veranderen.

19:30-21:00 Design Movements: Droog & The New Stijl

Een tweevoudig evenement over designstromingen, omtrent de Droog30. Design or Non-design? installatie en designplatform The New Stijl. Aric Chen zal een gesprek modereren met Droog30. Design or Non-design? curatoren Maria Cristina Didero en Richard Hutten, Droog oprichters Renny Ramakers, Gijs Bakker samen met Marco Sammicheli, directeur van Museo del Design Italiano en anderen. De talk bevat een bijdrage van het The New Stijl platform, die hun caleidoscopische visie op hedendaags design delen.

20:00-23:59 Design Night

Maak gebruik van de extra lange openingstijden en bezoek al onze tentoonstellingen, geniet aan de bar van Het Nieuwe Café van een cocktail en dans tot middernacht op de muziek van DJ FEMMETASTIC van het Rotterdamse collectief Blush Soundsystem!

Hele dag

Omleidingen

Samen met onze omleiders – het rondleidersteam van het Nieuwe Instituut - kun je nieuwe manieren van kijken, denken en ontwerpen ervaren. De omleiders nemen je mee op expeditie door de installaties Archives at Risk, Droog30. Design or Non-design? en het gebouw van het Nieuwe Instituut.

Ontwerp uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw

Duik in de wereld van Gerrit Rietveld en andere iconische ontwerpers wiens werk opgenomen is in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Een bezoeker loopt langs een wand die uit verschillende panelen bestaat, waarop foto's en teksten bevestigd zijn.

Archives at Risk tijdens Dutch Design Week. Foto: Jeph Francissen

Archives at Risk

In Archives at Risk, te zien vanaf 11 mei, presenteren zes toonaangevende ontwerpers, waaronder Borre Akkersdijk (BYBORRE), Hella Jongerius, Moniker, Jason Page & Karen Huang, Lies Ros en erven van Emile Truijen, hun archieven en delen persoonlijke verhalen over hoe zij zelf archieven hebben aangelegd, verworven of gebruikt. Ook zijn ze open over het pijnlijke vooruitzicht dat, als niemand zich over de archieven ontfermt, deze archieven verloren zullen gaan.

Foto van een tentoonstellingsruimte met daarin diverse meubels en designobjecten in onconventionele vormen en materialen. Op de muren en de vloer zijn teksten in uiteenlopende lettertypes en kleuren.

Droog30 in Triennale Milano. Foto: Gianluca Di Ioia

Droog30. Design or Non-design?

Droog30. Design or Non-design? is een installatie gewijd aan iconisch Nederlands designmerk Droog, dat vanaf mei te zien is in het Nieuwe Instituut. In samenwerking met Triennale Milano wordt de tentoonstelling gepresenteerd tijdens de designbeurs Salone del Mobile in Milaan. Curatoren Maria Cristina Didero en Richard Hutten staan stil bij het 30-jarig bestaan van Droog met een selectie aan opvallende meubels, woonaccessoires, verlichting en andere producten — compleet met verhalen over hun creatie en ontvangst. Met bijdragen van ontwerpers Renny Ramakers, Gijs Bakker, Hella Jongerius, Forma Fantasma en anderen.

The New Stijl by Scheltens en Abbenes

The New Stijl

The New Stijl toont "Dutch creativity beyond borders" met ontwerpers, kunstenaars, fotografen, architecten en andere creatieven – samengebracht in een boek. Dit boek toont geen portfolio, een ‘greatest hits’ of een academisch boekwerk, maar een "festival of a book" als uitkomst van een samenwerking tussen ...,staat en MENDO.

Beeld bovenaan: Grafisch ontwerp: Jacob Hoving. Fotografie: Tim Elkaïm.

Design Day wordt georganiseerd in samenwerking met:

BEELDMERK_zw_outline_03.png

Project: