Archives at Risk
10 mei 2023 - 26 augustus 2023
De tentoonstelling Archives at Risk neemt archieven van ontwerpers onder de loep. Je ziet hoe persoonlijk die archieven kunnen zijn en hoe kwetsbaar dit designerfgoed in Nederland is. Want als de ontwerper niet zelf voor het archief kan zorgen, wat gebeurt er dan mee?
Zes toonaangevende ontwerpers presenteren in Archives at Risk hun archieven en delen persoonlijke verhalen over hoe zij zelf archieven hebben aangelegd, verworven of gebruikt. Ook zijn ze open over het pijnlijke vooruitzicht dat, als niemand zich over de archieven ontfermt, ze verloren zullen gaan. Dit is voor sommige van deze archieven een harde realiteit.
In de tentoonstelling leren we de verhalen kennen van industrieel ontwerper Emile Truijen (van wie het archief in afwachting van een formeel onderkomen vooralsnog wordt bewaard door de erven), grafisch vormgever Lies Ros (die leeft in haar eigen ontwerparchief en verzameling), industrieel ontwerper Hella Jongerius (die delen van haar goed verzorgde archief naar het buitenland ziet gaan nu een Nederlandse optie uitblijft). Ook zien we textielkunstenaars Jason Page & Karen Huang (die werken en leven met het archief van textielkunstenaar Elma Beks), textielontwerper Borre Akkersdijk (die in zijn praktijk een digitaal archief behandelt als gedeelde bron) en Luna Maurer & Roel Wouters van ontwerpstudio Moniker (bij wie de uitdaging centraal staat dat hun werk en archief continu technisch onderhoud vereist om toegankelijk te blijven).
Annemartine van Kesteren (Conservator Design, Boijmans Van Beuningen) stelt de presentatie samen.
Archives at Risk is van 11 mei tot 27 augustus te bezoeken.
Een onzichtbaar bestaan
Er is momenteel in Nederland geen centraal beleid en budget voor het onderhoud en beheer van ontwerp en digitale cultuur archieven. Hierdoor leiden veel van deze archieven een onzichtbaar bestaan, of worden ze in hun voortbestaan bedreigd. Archives at Risk laat zien dat deze archieven rijke bronnen van kennis vormen die het waard zijn om als Nederlands erfgoed te worden bewaard.
NADD
Afzender van de presentatie is het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD). Dit netwerk bestaat uit meer dan 40 partners, variërend van grote en kleine erfgoedinstellingen, ontwerpers, beroepsorganisaties, onderwijsinstellingen en experts op het gebied van ontwerp. Centrale missie is het delen van kennis over archivering en het zichtbaar en toegankelijk maken van design- en digitale cultuur archieven.