Akarani Bono Awowa?
The One Minutes Serie van september en oktober wordt samengesteld door Manuwi C Tokai ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Tijdelijk Huis van Thuis' in Het Nieuwe Instituut. De geselecteerde video's zijn een antwoord op de vraag die Manuwi stelt: 'Akarani Bono Awowa?' ('waar is je huis?').
2 september 2021 20:00 - 21:00
The One Minutes series ‘Akarani Bono Awowa’. Samengesteld door Manuwi C Tokai.
Manuwi C Tokai nodigde een ieder uit een video van éénminuut in te sturen naar aanleiding van de vraag 'Akarani Bono Awowa?' ('waar is de plaats waar je de zon ziet opkomen en ondergaan?') Dit is de Kali'na-manier om te vragen: waar kom je vandaan? Waar is je huis? Ook gaf Manuwi een online masterclass om mensen te helpen films te maken.
De 20 geselecteerde video's bevatten intieme scènes van gemeenschappen over de hele wereld. Velen van hen gaan dapper verschillende uitdagingen aan om hun huizen te beveiligen tegen invasies. Sommige scènes betoveren door de mystieke natuur. De video's zijn ingestuurd vanuit Argentinië, Brazilië, Duitsland, Laos, Libanon, Nederland, Rusland, Suriname, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten Zweden en Zwitserland.
Op onze sociale feeds springen we van vrolijke honden naar oorlogsscènes. Beiden kunnen verwijzen naar iemands huis. Wat maakt jouw thuis? Hoe verantwoordelijk voel jij je om andermans huizen zeker te stellen? Begrijpen we nog steeds de geschriften en gefluister van onze omgeving of zijn er talen die we opnieuw moeten leren? Je bent uitgenodigd om het allemaal in je op te nemen. Zowel puur beeld als geluid of alleen geluid of beeld, wat je lichaam je ook laat ervaren. Neem deze tijd en ruimte om herinneringen aan huis en thuis opnieuw te beleven en reis naar een toekomst van wat thuis zou kunnen zijn.
"Alle plaatsen waar de zon schijnt, zijn ons thuis."
Wat als we dat echt elke dag zouden kunnen voelen? Zou je dan op dezelfde manier leven? Zou je routine hetzelfde zijn? Zou je hetzelfde laten zien in de tijdlijn en feeds van je sociale account?
Programma
Julia van Mourik (directeur van The One Minutes Foundation) leidt het programma in, we houden een korte presentatie over de mensen die hun huis in Afghanistan verliezen, Manuwi C Tokai treedt op en de deelnemende artiesten zijn (virtueel) aanwezig in een Q&A. Open discussie met het publiek wordt aangemoedigd. Registreer om het evenement bij te wonen.
Deelnemende kunstenaars
Snow Sheng Jie, Inge Pierre, Lin Li, Boaz Mout, Linda Phommavang, Furgil Mattatoula, Shareen Mahabeer, Barbara Marcel, Tucan Weyu, Elif Satanaya Özbay, Éluk, Marina Fomenko, Andrea Bordoli, Lara Baksu, Rafael Railaf, Felix Klee, Nicolás Dumit Estévez Raful Espejo, Anna Recasens and Laia Solé, Matteo Rosa, Dario Ricciardi, Guilliano Zaalman.
'Akarani Bono Awowa?' is een samenwerking tussen The One Minutes Foundation en Het Nieuwe Instituut en wordt mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG Cultuurfonds en Mondriaan Fonds.
Manuwi C Tokai
Manuwi C Tokai (Akarani, Suriname, 1989) is zanger en kunstenaar en mensenrechtenactivist. Ze onderzoekt de hedendaagse relevantie van inheemse kennis en tradities. En het belang dat inheemse volkeren eigenaar worden van hun eigen verhalen en geschiedenissen. Zingen is een vorm van actie. Samen met haar tantes komt ze op voor de oorspronkelijke cultuur van het Ka'lina Terewuyu-volk uit de Amazone en voor de verhalen van anderen die niet worden gehoord.
The One Minutes Foundation
The One Minutes Foundation produceert en distribueert video's van één minuut vanuit een artistiek oogpunt en biedt een internationaal podium voor mensen om te creëren, te betrekken en te verbinden. The One Minutes beweegt zich zowel in de voorhoede van de internationale hedendaagse kunst, als in educatie, welzijn en ontwikkelingswerk en verbindt deze met elkaar. En stelde onder andere tentoon in Power Station of Art in Shanghai, National Gallery of Iceland in Reykjavík en Whitney Museum of American Art in New York. Om de maand publiceert The One Minutes Foundation een nieuwe serie films, die onze perceptie van en onze verhouding met bewegend beeld onderzoeken.