After Summer School: Donderdag
Tijdens de After Summer School 2024 worden er een week lang, verspreid door de hele stad, openbare lessen gegeven. Samen benadrukken de meer dan twintig verschillende gastdocenten dat Rotterdam een knooppunt is van allerlei vormen van onderbelichte en onderbenutte kennis die het verdienen om te worden geleerd, erkend en meegenomen in de ontwikkeling van de stad. Op de donderdag, dat als thema 'Kennis' heeft, kun je deelnemen aan lessen met OMI, Huis van de Toekomst, Zoöp, Stichting Wijkcollectie, en kunstenaar Ursula Biemann.
3 oktober 2024 08:00 - 21:00
Steden kunnen worden gezien als 'levende archieven' van collectieve kennis. Op de donderdag van de After Summer School gaan we in gesprek met degenen die alternatieve kennis omarmen, verkennen en vormgeven. Velen van hen houden zich bezig met culturele betekenissen die te vinden zijn in het dagelijks leven: in voedsel, religie, kunst en ontwerp.
Taal: Engels/Nederlands | Diverse locaties | Tickets: 3,- per klas/workshop
TicketsDe ontelbare verhalen van Schouwburgplein (10:00-12:30)
- Door OMI
- Locatie: OMI, Schietbaanstraat 21
- Taal: Engels
In de stad zijn veel verhalen te ontdekken: iedere stadsbewoner heeft zijn eigen perspectief, ervaringen en wensen. Ga mee op stap naar het Schouwburgplein in Rotterdam, waar vele meningen, visies en plannen over de publieke ruimte samenkomen. Tijdens deze excursie worden het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van het plein verkend samen met OMI, architect en onderzoeker Claudia Kromrei (Universiteit van Bremen) en andere gasten.
Zoöp voor regeneratie van de publieke ruimte (10:00-14:00)
- Door Klaas Kuitenbrouwer (Zoöp)
- Locatie: Buitenplaats Brienenoord
- Taal: Nederlands
Samen met Klaas Kuitenbrouwer, onderzoeker bij het Nieuwe Instituut en een stuwende kracht achter Zoöp, verken je de mogelijkheden van deze organisatievorm. Het Zoöp model staat voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') beschermt. In een Zoöp, een organisatie die dit model heeft aangenomen, zijn de stemmen en belangen van anders-dan-menselijk leven deel van de besluitvorming. Deelnemers aan de workshop leren hoe een Zoöp werkt en onderzoeken samen hoe Zoöps kunnen bijdragen aan de regeneratie van publieke ruimte in Rotterdam.
Transitie op menskracht (14:00-16:30)
- Door Linda Vlassenrood (Transition-Scapes) x Huis van de Toekomst
- Locatie: Huis van de Toekomst, Jan Kobellstraat 56A, 3026 SV Rotterdam
- Taal: Nederlands
Dit jaar smelten veertien huizen en de binnentuinen in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken samen tot een Huis van de Toekomst: één gezamenlijk huishouden waar buurtkracht centraal staat. Door samen brood te bakken, van oude kleding je huis te isoleren, een oplaadtuin voor mens en dier, aardgasvrij koken, yoga, massages en ander lichaamswek, ontstaat de Energie Meent met menskracht als de vitale energiebron. Tijdens de workshop test Linda Vlassenrood van Transition-Scapes, een onderzoeksgroep van de Hogeschool van Amsterdam, verschillende scenario’s hoe energie en middelen ingezet kunnen worden om een gemeenschap te doen groeien.
Story Trail Oude Noorden (17:00-19:00)
- Door Stichting Wijkcollectie
- Locatie: Huis van de Wijk Het Klooster, Ruivenstraat 81
- Taal: Nederlands
In de Rotterdamse wijk het Oude Noorden heeft het LeerCircus plaatsgevonden: een circus zonder acrobaten, jongleurs of clowns, maar met verhalen over de wijk. Die verhalen zijn verzameld en worden bewaard als het immaterieel wijkerfgoed van de stad. Tijdens de verhalenroute door het Oude Noorden test je een nieuwe manier om deze verhalen te beleven en leer je hoe nieuwe technologie ons kan ondersteunen die verhalen te delen. Dat doe je samen Stichting Wijkcollectie, een Rotterdams platform dat verhalen zichtbaar maakt die bijdragen aan veranderingen in de wijk.
Een avond met: Ursula Biemann (19:30-21:00)
- Door Ursula Biemann en het Nieuwe Instituut
- Locatie: Auditorium, Nieuwe Instituut
- Taal: Engels
De Zwitserse videokunstenaar Ursula Biemann laat ons zien hoe ze in haar werk naar het milieu kijkt. Ze verbindt alomvattende theorieën over de aarde met wat er op kleinere schaal gebeurt in de praktijk. Biemann reist naar afgelegen gebieden, zoals het noordpoolgebied en het regenwoud van de Amazone, waar ze in contact komt met inheemse gemeenschappen en hun kijk op de natuur. Onder leiding van filosoof Rosi Braidotti vertelt Biemann over haar milieuprojecten. Meer informatie en tickets voor Een avond met: Ursula Biemann vind je hier.
Taal: Engels/Nederlands | Diverse locaties | Tickets: 3,- per klas/workshop
TicketsOver de After Summer School
De After Summer School is een Rotterdams lesprogramma van de Nieuwe Academie waarin de meest uiteenlopende kennisproducenten hun methoden delen. Hoe zouden we de stad kunnen veranderen door anders te kijken, luisteren, schrijven, archiveren, samenwerken, activeren, onderzoeken, ontwerpen en lopen?
Als je vragen hebt over het programma of om financiële redenen een gratis ticket wilt aanvragen, kun je contact met ons opnemen via laura.lakam@nieuweinstituut.nl.
Project:
Nieuwe Academie