BioBlitz010 bij Zoöp Nieuwe Instituut
Zoöp Nieuwe Instituut staat midden in een verrassend biodiverse omgeving. Maar wat leeft er eigenlijk allemaal in ‘Nationaal Park Rotterdam,’ zoals onze buren van Het Natuurhistorisch en Bureau Stadsnatuur de stad noemen? Hoeveel mossen, vogels, nachtvlinders en andere planten en dieren kun je er waarnemen, als je 24 of 48 uur lang alles dat leeft vastlegt? Vorig jaar organiseerden de initiatiefnemers voor het eerst zulke teldagen in heel Rotterdam. Toen werden er in één weekend ruim 1300 verschillende soorten gespot. Tel dit jaar zelf mee op woensdag 22 mei, tijdens de BioBlitz010 van 2024!
10 april 2024
Een bioblitz is een afgebakende periode waarin je heel intensief in kaart brengt wat de soortenrijkdom van een bepaald oppervlak is. Een soort vogelteldag, maar dan voor alle leven. De eerste bioblitz ter werd in de jaren negentig georganiseerd in een Amerikaans nationaal park. De eerste telling door heel Rotterdam – ‘BioBlitz010’ – werd vorig jaar op 21 en 22 mei opgezet door Het Natuurhistorisch en het Campagneteam Nationaal Park Rotterdam. Ze maakten er een mooi verslag van.
BioBlitz010 bij Zoöp Nieuwe Instituut
Je kunt dit jaar tijdens de tweede editie van BioBlitz010 ook terecht in de Nieuwe Tuin bij het Nieuwe Instituut! Tijdens de telling zijn kunstenaar Frank Bruggeman en schrijver Peter Zwaal, die de tuin beheren, de hele middag aanwezig. Zij lichten hun werkwijze toe: hoe ze met minimaal onderhoud en ingrijpen een zo groot mogelijke biodiversiteit proberen te verzorgen. Ze kunnen je natuurlijk ook vertellen wat er op het moment allemaal leeft in de Nieuwe Tuin, die al vanaf 2015 ecologisch wordt beheerd.
Frank en Peter kunnen je ook helpen werken met de app ObsIdentify en de website waarneming.nl, waarmee je jouw observaties tijdens de bioblitz meteen kunt vastleggen. Met vragen over de app en de website kun je je ook binnen melden bij de receptie, waar alle aanwezige Hospitality-medewerkers je instructie kunnen geven.
Insecten- en plantendeskundigen van Bureau Stadsnatuur helpen je met hun specialistische blik nóg beter kijken naar bepaalde levensvormen.
Bij de receptie van het instituut kunnen kinderen en families zich melden voor een Zoöp-zoektocht: ‘Wil je besties worden met schimmels, nijlganzen en bomen? Ga mee en sluit vriendschappen voor het leven!’
Op het Dek is een installatie ingericht met video’s, teksten en objecten die samen het verhaal van Zoöp Nieuwe Instituut vertellen. Omleider Maartje, die zelf kevers de leukste insecten vindt, geeft op drie momenten tijdens de BioBlitz010 een speciale tour, waarin je als deelnemer meedoet aan een insectenrollenspel!
Zoöp Nieuwe Instituut
➝ lees verderWaarom zou je tellen?
Om de ontwikkeling van een zoöperatie te kunnen volgen is het heel belangrijk om te kunnen beschikken over voldoende gegevens over biodiversiteit. Hoe staan we ervoor, wat kan er beter en welke veranderingen volgen er bijvoorbeeld uit ingrepen als het vergroenen van het Museumpark en het uitzetten van specifieke planten en vissen in de vijver?
Op een speelse manier waarnemen
Het verzamelen van de gegevens waarmee je dit soort vragen beantwoordt hoeft helemaal geen saaie of moeilijke klus te zijn. Er bestaan allerlei hulpmiddelen en platforms die het heel eenvoudig maken om daaraan bij te dragen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de app ObsIdentify: "Bewaar je foto's en waarnemingen overzichtelijk met de app en website. Je wordt beloond met tips op maat om soorten te vinden, behaalt badges en wordt uitgedaagd om mee te doen met challenges. Jouw waarnemingen en die van anderen dragen bij aan kennis van de natuur. Zo maken je waarnemingen en die van anderen deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt! […] De beeldherkenning in ObsIdentify wordt mogelijk gemaakt door waarnemingen uit Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org. ObsIdentify is een product van Stichting Observation International, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Natuurpunt."
Waarneming.nl
Wanneer je een plant of dier vastlegt met ObsIdentify, wordt jouw waarneming meteen opgenomen in de database van waarneming.nl. Er is op het platform een locatie aangemaakt voor het Nieuwe Instituut. Zo kun je precies bijhouden welke soorten er hier allemaal zijn waargenomen én kun jij jouw waarnemingen rond het gebouw eraan toevoegen. “Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een massa aan natuurwaarnemingen. Wanneer deze informatie verzameld en gedeeld kan worden, vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.”