TACK Talks is de titel van een reeks online lezingen en gesprekken tussen onderzoekers en instellingen die deel uitmaken van het TACK-netwerk. In dit doorlopende debat wordt onderzocht welke rol onuitgesproken kennis speelt in intern overleg en externe communicatie.
Ontwerpprojecten en -tentoonstellingen komen vaak voort uit samenwerkingen tussen ontwerpers, makers, opdrachtgevers, curatoren en een scala van experts, waaronder sociale wetenschappers, commerciële, economische of technische adviseurs, critici, historici en erfgoedconsultants. Deze uitgebreide teams bestaan dus uit personen met uiteenlopende achtergronden, verschillende professionele uitgangspunten en diverse perspectieven. De architect is actief op een kruispunt van verschillende kennisdomeinen (kunsten, geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, toegepaste technologie) en is in staat om nieuwe oplossingen en perspectieven te creëren op basis van de inherent synergetische kennisproductie in de discipline. Architectonische ontwerpen, tentoonstellingen en onderzoek zijn dus het resultaat van complexe en soms tegenstrijdige eisenpakketten die alleen met elkaar verzoend kunnen worden door middel van onderhandelingsprocessen tussen verschillende disciplines en kennisgebieden. Deze onderhandelingen brengen vormen van synergetisch denken met zich mee die vaak berusten op impliciete gemeenschappelijke opvattingen, of onuitgesproken kennis.
Onuitgesproken kennis kan ingebed zijn in de relaties tussen mensen en is specifiek voor bepaalde historische ontwikkelingen en tradities. Onuitgesproken kennis vloeit vaak voort uit de persoonlijke ervaring van het maken en denken en slaat zo een brug tussen intellectueel en praktisch werk. Onuitgesproken kennis is verankerd in een gemeenschap. Aangezien onuitgesproken kennis een essentieel element is van de heuristische kennisproductiemethoden die in de ontwerpdiscipline worden gebruikt heeft zulke kennis ook het potentieel om veranderingen te absorberen en erop te reageren. Onuitgesproken kennis verschaft ontwerpers een aantal zeer relevante instrumenten om de voortdurend veranderende omstandigheden en complexe en schijnbaar tegenstrijdige eisen van het vak het hoofd te bieden.
Het Jaap Bakema Study Centre faciliteert onderzoek via en in samenwerking met andere culturele en academische instellingen. Lees hier meer over het netwerk en de partners.
TACK Talks 2020
How do we know? Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing- of kortweg TACK- is een internationaal onderzoeksproject dat tot doel heeft een beter inzicht te krijgen in de onuitgesproken ervaringskennis waar architecten uit putten bij het ontwerpen van gebouwen en steden. Het TACK netwerk bestaat uit tien Europese academische instellingen, drie culturele architectuurinstellingen negen architectenbureaus en is in 2020 begonnen met een eerste reeks TACK Talks.
TACK Talks 2021
How to? A Guide Through Knowing Het TACK-netwerk is een internationaal onderzoeksproject dat tot doel heeft een beter inzicht te krijgen in de vaak impliciete ervaringskennis waar architecten uit putten bij het ontwerpen van gebouwen en steden. Het TACK bestaat uit tien Europese academische instellingen, drie culturele architectuurinstellingen en negen architectenbureaus. Het TACK heeft een tweede reeks TACK Talks georganiseerd onder de titel How To? A Guide Through Knowing.