Structuralisme
Rotterdam, 04/09/2014 - Het Nieuwe Instituut toont vanaf 20 september 2014 Structuralisme. Een dubbeltentoonstelling over het Nederlandse structuralisme, de internationaal gewaardeerde stroming in de architectuur van de vorige eeuw.
Structuralisme. Hoogtepunten en verrassingen in het ‘Musée Imaginaire’ van Herman Hertzberger
Het structuralisme presenteert eind jaren '50 een vitaal alternatief voor de rationalistische, bureaucratische architectuur van de Wederopbouw en komt tot grote bloei in de jaren '70. Het ideaal was een nieuwe sociale ruimte voor de ontplooiing van zowel het collectief als het individu, met plaats voor ontmoeting, verbeelding en experiment.
Herman Hertzberger: Ruimte maken, ruimte laten
Ruimte maken, ruimte laten belicht het structuralisme vanuit de optiek van architect Herman Hertzberger (1932). Samen met o.a. Aldo van Eyck wordt Hertzberger gezien als de wegbereider van deze stroming in de Nederlandse architectuur. Eind 2013 is een groot deel van zijn archief aan Het Nieuwe Instituut overgedragen. De tentoonstelling toont hoogtepunten en verrassingen uit het archief en vele voorbeelden van Hertzbergers inspiratiebronnen, die hij samenbrengt in zijn 'Musée Imaginaire': originele ontwerpschetsen, tekeningen, maquettes, notitieboekjes en foto's van de gerealiseerde gebouwen.
Jaap Bakema Study Centre: Een installatie in vier bedrijven
Een installatie in vier bedrijven vormt het startpunt van een meerjarig wetenschappelijk onderzoek naar het Nederlands structuralisme door het Jaap Bakema Study Centre (i.s.m. Het Nieuwe Instituut en de TU Delft) o.l.v. Dirk van den Heuvel. De installatie verkent de ontwikkeling en actualiteit van het Nederlands structuralisme in vier opeenvolgende presentaties over respectievelijk onderwijs, idealen, bouwen en de stad. Werk en ideeën van Aldo van Eyck, Herman Hertzberger, Piet Blom, Theo Bosch e.a. staan centraal. Met elk 'bedrijf' wisselt de opstelling van de installatie en het getoonde archiefmateriaal. Een schat aan bekend en onbekend archiefmateriaal vormt de achtergrond van een reeks wekelijkse gesprekken tussen tijdgenoten, architecten, critici, onderzoekers en bewoners over onderwerpen als het onderwijs op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, de Nederlandse Forum-groep en de tegencultuur van Provo en de democratisering.
In aansluiting op de tentoonstelling biedt Het Nieuwe Instituut een divers programma met lezingen, kinderworkshops, Ateliers voor alle leeftijden, discussies en excursies.
Structuralisme
20 september 2014 t/m 11 januari 2015
Een dubbeltentoonstelling over het Nederlands structuralisme in Het Nieuwe Instituut
Voor de redactie
Voor beeldmateriaal, informatie en aanmelding voor de persviewing kunt u contact opnemen met Eveline Mulckhuyse, via e.mulckhuyse@hetnieuweinstituut.nl of 06-26671215
Pers-afbeelding 1
Credits: Herman Hertzberger. Maquette Centraal Beheer Apeldoorn. Collectie Het Nieuwe Instituut Download Afbeelding
Pers-afbeelding 2
Credits: P. Blom, Woning als algemeen stedelijk dak, 1965. Collectie Het Nieuwe Instituut Download Afbeelding
Pers-afbeelding 4
Credits: J. van Stigt, Maquette Prijsvraagontwerp Prix-de-Rome (Eindkamp), Ontwerp voor een Kinderdorp, Amerongen, 1962. Collectie Het Nieuuwe Instituut Download Afbeelding
Pers-afbeelding 5
Credits: Herman Hertzberger. Muziekcentrum Vredenburg. Foto: Herman Hertzberger Download Afbeelding
Pers-afbeelding 7
Credits: Herman Hertzberger. Centraal Beheer Apeldoorn, 1972. Foto: Johan van der Keuken Download Afbeelding
Pers-afbeelding 8
Credits: Herman Hertzberger. Gebouwencomplex voor bejaarden ‘De Drie Hoven', Amsterdam, 1964-74. Foto: Willem Diepraam Download Afbeelding
Pers-afbeelding 9
Credits: Tentoonstelling Structuralisme. Foto Johannes Schwartz Download Afbeelding
Pers-afbeelding 10
Credits: Tentoonstelling Structuralisme. Foto Johannes Schwartz Download Afbeelding