Op zoek naar het Pluriversum
Ga met samenstellers Erik Wong en Sophie Krier mee op pad door wat zij het pluriversum noemen, een wereld waarin meerdere werelden tegelijk kunnen gedijen. Hoe realistisch is dat, een wereld waarin mensen en andere wezens in harmonie met elkaar en hun omgeving samenleven? Een rechtvaardige, wereld, waarin we samen een toekomst vormgeven die werkelijk toekomst heeft?
Elk gesprek is verbonden met een specifieke quote, pagina of hoofdstuk uit het boek, waarmee de podcast luisteraars niet alleen voorbereidt op de aankomende reizen, maar ook aanzet tot het lezen van dit boek.
Het instagramaccount werkt als een radiogids. Je vindt de gesprekken hier, maar ook op je eigen podcastplatform.
#1 On becoming networks
Met Joke Robaard
Luister naar 'Warming up to the Pluriverse #1: On becoming networks', met onafhankelijke denker, ontwerper en maker Joke Robaard, die al vanaf de jaren '80 haar eigen koers vaart door de werelden van ontwerp, kunst en onderwijs. Krier en Wong vragen Robaard of zij in haar veelzijdige praktijk iets herkent van de notie van het pluriversum zoals Arturo Escobar die formuleerde.
#2 On letting things run by themselves
Met Miquel Hervás Gómez
In 'Warming up to the Pluriverse #2: On letting things run by themselves' met grafisch ontwerper en docent Miquel Hervás Gómez staat het idee van 'comunalidad', van een manier van samenleven en -werken op basis van gemeenschappelijkheid, centraal. Gómez positioneert zichzelf aan de rand van het samenspel van individuen en (ontwerp)gemeenschappen waarbinnen ontwerp zonder één enkele auteur tot stand komt. Beluister het gesprek hier.
#3 On imagining beginnings
Met Mariana Pestana
Luister naar 'Warming up to the the Pluriverse #3: On imagining beginnings', met curator Mariana Pestana van de vijfde Istanbul Design Biënnale. Ze gaat o.a. in op de rol die fictie zou kunnen spelen wanneer we ons de toekomst opnieuw proberen voor te stellen in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door technologische vooruitgang en ecologische crisis. Welke radicale verbeelding zou ontwerp ons juist nu kunnen bieden?
#4 On avoiding assumptions
Met Foundation We Are
Hoor in 'Warming up to the pluriverse #4: On avoiding assumptions' met architectuuronderzoeker Kornelia Dimitrova en social designer Bernhard Linger, medeoprichters van Foundation We Are hoe je als ontwerper met beide benen op de grond blijft staan en hoe een burn-out en de opwarming van de aarde zich tot elkaar verhouden.
#5 On celebrating smallness
Met Sean Leonard
In dit vijfde warming-up gesprek ontmoeten Wong en Krier architect en researcher Sean Leonard. Leonard woont en werkt in Port-of-Spain in Trinidad en Tobago. Naast zijn architectuurpraktijk zette hij op het erf van zijn overgrootmoeder met drie partners een bloeiend kunstinitiatief op: Alice Yard. Een levendig gesprek over de potentie van 'het erf', carnival, steltlopers en moerashuizen.
Sean is onderdeel van het fellowshipprogramma dat Het Nieuwe Instituut en Tilting Axis in 2020 opzetten en doet onderzoek naar de documentatie van de bouw en het maken van ruimten en voorwerpen van een aan de Tapanahonirivier in Suriname gevestigde marrongemeenschap.
#6 On being plural
Met Camila Marambio
In dit zesde gesprek is de microfoon voor Camila Marambio. Zij is de drijvende kracht achter 'Ensayos', een nomadisch interdisciplinair onderzoeksprogramma dat zich vooral richt op de archipel in het zuidelijkste puntje van Argentinië en Chili: Tierra de Fuego/Karokynka. Camila weet moeiteloos het academische aan het spirituele te verbinden. Naast onderzoeker is zij curator, private investigator, eco-seksueel en bespeelt ze de flautón chino. Bovenal is Marambio een geweldige verhalenverteller. Een gesprek over de complexe en inspirerende relatie tussen mens en landschap, het circulaire verhaal en de 'en-en-uil'. Marambio woont in Papudo, twee uur rijden ten noorden van Santiago de Chile.
#7 On designing otherwise
Met Arturo Escobar
In deze zevende warming up talk ontmoeten we Arturo Escobar himself, auteur van 'Designs for the Pluriverse. Radical Interdependence, Autonomy and the Making of Worlds' (2018 Duke University Press). Het boek dat we als leidraad gebruiken voor onze zoektocht naar het Pluriversum. Escobar is emeritus hoogleraar aan de universiteit van North Carolina. Al vroeg schreef hij kritisch over het begrip ontwikkeling en ontwikkelingswerk. 'Ontwikkeling' werd en wordt nog steeds gedefinieerd vanuit een Westers, kapitalistisch perspectief. Later richtte zijn onderzoek zich specifieker op alternatieve manieren om (samen) te leven op en met 'moeder aarde'. Arturo is altijd geinspireerd geweest door Afro-Colombiaans activisme. De term Pluriverse - a world in which many worlds fit - komt (mede) uit deze gemeenschappen. In dit persoonlijke en associatieve gesprek praten we over sleutelbegrippen uit het boek - radical interdependence en_ autonomy - en hoe design _deze belangrijke noties kan activeren.
#8 On making the yes and the no
With Jay Jordan and Isa Frémeaux
In dit laatste - maar let op, er komt meer! - Warming Up gesprek, ontmoeten we Jay Jordan en Isa Frémeaux, die samen het Laboratory of Insurrectionary Imagination (Labofii) oprichtten. In dit lab werken activisten en kunstenaars samen aan daden van verzet en (burgerlijke) ongehoorzaamheid. Ontevreden over de kunstwereld en het institutionele onderwijs zoeken Jay en Isa al schrijvend, makend en actievoerend hun weg. In het werk is altijd een 'ja' en een 'nee' aanwezig - geïnspireerd op de Zapatista beweging. Sinds 2015 wonen Jay en Isa in de zad (zone à défendre) in Notre-Dame-des Landes, vlakbij Nantes. Van een gereserveerd gebied voor een vliegveld hebben deze 1600 hectare zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een inspirerende vrijstaat waar de grenzen tussen kunst, politiek en dagelijks leven lijken op te lossen. Luister naar dit propvolle gesprek over 'a world that exists today, because it wasn't allowed to exist to start with'. En als het aan ons ligt plakken we er nog een deel 2 aan, want we zijn nog lang niet uitgepraat.