Op zoek naar het Pluriversum
Locaties
Op vijf plekken, aan de randen van Europa gaan Wong en Krier op zoek naar manifestaties van dit pluriversum: op zoek naar ontwerpers van werelden. Ze gaan naar drie stedelijke gebieden: İstanbul, Berlijn en Casablanca (vaak gezien als poorten richting en vanuit Centraal Azië, Noord Afrika en het oude Europa) en twee rurale gebieden: Isle of Mull en Asturias (plekken met ruimte voor circulaire, autonome manieren van leven).
Testing İstanbul's Waters
april 2021

Public fountain (çeşme) in İstanbul. Image Nur Horsanalı.
In de komende weken springen we in het pluriversele water van İstanbul. Toegang tot schoon drinkwater is van levensbelang, zeker in deze dichtbevolkte stad aan de Bosphorus, waar het complexe waterdistributiesysteem dateert van voor het Romeinse rijk. Water als 'commons', als metafoor, als politiek instrument: de vraag is: wie lest wiens dorst?
Het vloeibare zelf, vloeiend Berlijn
november 2021

Berlijn, bekend als één van de 'oude' Europese centra, is een gelaagde, gebutste en bloeiende stad: een thuis voor talloze genestelde rafelranden. Deze werelden-binnen-werelden manifesteren zich als alternatieve en queer/artistieke gemeenschappen. Kunnen we van hen leren hoe we samen kunnen leven, in anders zijn? Welke vruchtbare vormen van stedelijke gemeenschapsvorming kunnen 'vloeibare identiteiten' helpen op gang brengen? En welke rol speelt ontwerp/kunst/maken in het realiseren en ondersteunen van deze 'anders-dan-moderne-wereld'?
Thriving on Mull
september 2021

Fog. Image: KNOCKvologan.
Aan de ruige westkust van Schotland, op het eiland Mull hebben twee kunstenaars uit Nederland hun kamp opgeslagen. In de paar jaar dat ze er nu wonen, zijn ze trouw gebleven aan hun uitgangspunt: "work with the elements, not fight them". Ze hebben een moestuin aangelegd, bouwden een gastenverblijf en een schuur-in-een-schuur voor presentaties en bijeenkomsten met eilanders en gasten van buiten. Inmiddels is er ook een compact en kwalitatief residency programma, waarin de logerende kunstenaars vooral ingaan op lokale issues en omstandigheden. Hoe bouw je een waardevol bestaan op in deze Europese uithoek? We gaan het vragen als we in September 2021 bij Miek Swamborn en Rutger Emmelkamp op bezoek gaan: How to thrive on Mull?
Het recht op de stad: terug in Casablanca
mei 2022

In 2010 werkten en verbleven Wong&Krier drie maanden in Casa, zoals de inwoners hun stad liefkozend noemen. Doel was de stad te omarmen als productieplek en een portret te maken van haar verborgen kwaliteiten: ICI Casa, Ville Inventive. De tentoonstelling die uit dit onderzoek voortkwam was een optimistisch eerbetoon aan de vindingrijkheid van een bruisende stad. Na afloop van de residentie bleven echter veel vragen onbeantwoord: de onzekerheid en onzichtbaarheid van dagloners, petits métiers; de gentrificatie van de stad door het grootkapitaal zoals een gigantisch winkelcentrum; of hoe om te gaan met bedreigingen voor het gebouwde erfgoed. Meer dan tien jaar en een pandemie later komen Wong&Krier terug naar Casa, op zoek naar wie de stad maakt, wie haar bezit, en wie er toegang toe heeft.