Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het ontwerp van het sociale

3 juli 2021 - 1 juni 2024

Home

Vluchtmaat

Vluchtmaat. Publicatie: Architecture of Appropriation. On Squatting as Spatial Practice. Foto Johannes Schwartz.

Dit kantoorgebouw werd in 2015 gekraakt door een vluchtelingencollectief, waarna het voor vier jaar werd gelegaliseerd door middel van een innovatieve financiële constructie.

In oktober 2015 kraakte een deel van het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier een kantoorpand op een afgelegen bedrijventerrein naast de Amsterdamse ringweg. Wij Zijn Hier bestond uit vluchtelingen en migranten van wie de aanvraag voor een officiële status in Nederland in eerste instantie werd afgewezen, maar die ook niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Ondertussen mogen ze niet werken en hebben ze geen toegang tot reguliere huisvesting. Om aandacht te vragen voor hun situatie, kraakte de groep in 2012 een leegstaand kerkgebouw in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, die de Vluchtkerk werd genoemd. Sindsdien heeft de groep meer dan 50 gebouwen in de stad gekraakt.

De Vluchtmaat is het enige gebouw dat door Wij Zijn Hier werd gekraakt en kort daarna werd gelegaliseerd. Een aantal bij de groep betrokken vrijwilligers richtte Stichting Noodzaak op, een stichting die vormen van 'sociaal beheer' aanbiedt voor leegstaande panden. De stichting tekende een contract met de eigenaar en verdeelde de grotendeels open kantoorruimte van twee verdiepingen samen met de vluchtelingengroep in kleine kamers voor de bewoners. Een aantal ruimtes werd verhuurd aan creatieve ondernemers, van wie de financiële bijdrage werd gebruikt om de eigenaar te betalen voor gas, water, elektriciteit en verzekeringen. Eind 2019 werd in overleg met de eigenaar het gebouw verlaten, en inmiddels is het gesloopt.

Programma: Huisvesting voor 40 tot 50 personen, kantoorruimte voor 13 kleine bedrijven en organisaties, evenementenruimte, weggeefwinkel en maandelijks restaurant.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij:

Volkskracht logo
Zabawas logo
BPD logo

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.