Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het ontwerp van het sociale

3 juli 2021 - 1 juni 2024

Home

Luisteren

Groep vrouwen bij de Vrouwenstaking met het spandoek “Vrouwen staken tegen abortus wet”, 1981, foto: Maya Pejic. Bron: Collectie IAV-Atria

Vragen stellen, leren en afleren zijn essentiële strategieën uit het feminisme om een nieuwe status quo voor te kunnen stellen. Voor het onderzoek in deze kamer is geprobeerd het idee "niets over ons, zonder ons" na te leven. We luisterden en spraken met vrouwen die in Nederland actief zijn geweest in het (intersectionele) feminisme - de meesten van hen sinds het begin van hun volwassen leven en zijn nog steeds betrokken. Het is van groot belang om deze gesprekken te (blijven) voeren! Een groeiend online archief van mondelinge verhalen is hier beschikbaar.

Jij bent nu hier, met je eigen kennis en vragen. Je kunt een bijdrage leveren aan deze verweven verhaallijnen in onze Etherpad of fysiek in de kamer. Bijvoorbeeld door een van deze herstories aan te vullen, of door een verbinding toe te voegen waarvan je vindt dat deze nog ontbreekt. In de kamer kan je, als je wilt, aan een bepaald beeld een bericht toevoegen. Dit doe je door het nummer te vermelden of door je bericht aan een specifieke draad vast te knopen. Wees alsjeblieft respectvol in je taalgebruik.

Oral Herstories #1 Claudette van Trikt en Quinsy Gario in gesprek

Dolle Mina (de naam is een eerbetoon aan de feministe Wilhelmina Drucker uit de eerste feministische golf) begon in 1970 als een kleine informele actiegroep in Amsterdam. In korte tijd groeide de actiegroep uit tot een beweging, opgebouwd uit meerdere kleine groepen die zich ieder richtten op een specifiek aspect van het feministische spectrum. Hoewel de Dolle Mina's zichzelf beschouwden als onderdeel van het links Marxistisch gedachtengoed, kregen ze de meeste bekendheid door hun ludieke acties, die veel effect hadden in de media. Een voorbeeld van zo'n actie was het volgen, nafluiten en naroepen van mannen op straat, om hen straatintimidatie aan den lijve te laten ondervinden. Het plaatsen van peuterboxen midden op de Dam om aandacht te vragen voor het tekort aan kindercrèches en de morele last die dit voor vrouwen veroorzaakt, is een ander voorbeeld. Hun creatieve interventies zetten de op sensatie beluste maatschappij in voor hun eigen feministische doeleinden.

Een van de Dolle Mina's op deze omslag is Claudette van Trikt (ze verscheurt het Nederlandse modetijdschrift Avenue). Later werd ze ook actief in de Zwarte Vrouwenbeweging. Kunstenaar en activist Quinsy Gario heeft Claudette van Trikt in 2020 geïnterviewd in de context van "A Day for Night" door De Appel, Amsterdam.. Je kunt hier het interview luisteren.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij:

Volkskracht logo
Zabawas logo
BPD logo

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.