Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het ontwerp van het sociale

3 juli 2021 - 1 juni 2024

Home

Bewoorden

RoXY: de nachtclub als cultureel breekijzer in Het ontwerp van het sociale. Foto: Johannes Schwartz.

Informatieblad van Translation Collective [Vertaalcollectief] De Bron, 198?, geprint door Vrouwendrukkerij Las Muchachas. Bron: Archief Las Muchachas, Collectie IAV-Atria

Cover “Zwarte vrouwen bibliografie”, gepubliceerd door Flamboyant Landelijk Zwarte en Migranten Vrouwen Centrum – Bibliotheek en Dokumentatie Centrum, nr. 1, 1988. Bron: Collectie IAV-Atria

"Feministische Ontwerpstrategieën" begint met een tapijt van associatieve woorden, die putten uit de vragen, gedachten en oproepen van de feministische ouderen die in de tentoonstellingsruimte aanwezig zijn via hun getuigenissen - met sommigen hadden we de eer te spreken. Deze associatieve woorden echoën ook feministische wetenschappers, schrijvers, archivarissen, activisten en gemeenschapsleden wiens werk we zijn tegengekomen in ons onderzoek.

We willen hen allemaal bedanken - jullie allemaal! "Feministische Ontwerpstrategieën" zou niet kunnen bestaan zonder de voortdurende inspanningen van alle met naam genoemde (en nog niet genoemde) personen en collectieven die ons blijven voorzien van een meerstemmig vocabulaire voor feministisch denken. We betrekken onderbelichte 'herstories' in een omhelzing met onze huidige inzichten in intersectionaliteit. Hierbij ligt de focus op Nederlandse feministische netwerken en hun ontwerpstrategieën tijdens de tweede feministische golf. Alleen door deze weerklanken was het voor ons mogelijk om woorden, en, nog belangrijker, feministische erfenissen te vinden, die te vaak buiten beschouwing worden gelaten en daarom ontoegankelijk zijn. Hoewel deze ruimte beoogt veel van die erfenissen te delen, is dit nog maar het begin. Elk beeld kan gelezen worden als een uitnodiging om verder te gaan met dit onderzoek over talloze complexe Nederlandse 'herstories'. In Het Nieuwe Instituut vindt dit plaats binnen het onderzoeksproject Collecting Otherwise, dat extra mogelijkheden biedt om met deze contexten aan de slag te gaan.

Voor een uitgebreide lijst van onze bronnen hebben we een 'Etherpad' met gerelateerde boeken, artikelen, films, interviews en podcasts én is het mogelijk om links en referenties toe te voegen die betrekking hebben op deze ruimte.

Met dank aan

& en iedereen die hun onderzoek, kennis, persoonlijke archieven en verhalen hebben gedeeld, met speciale dank aan Riek Bakker, Tineke E. Jansen, Anne Krul, Ans Sarianamual, Claudette van Trikt, Lidewij Tummers, Linda Vlassenrood, Anna Vos, Gloria Wekker.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij:

Volkskracht logo
Zabawas logo
BPD logo

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.