Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

New Material Award

Home

Diana Scherer

Kunstenaar Diana Scherer is New Material Fellow bij Het Nieuwe Instituut. Ze won het fellowship naar aanleiding van haar project Interwoven, waarbij zij plantenwortels omvormt in een textielachtig materiaal. Bij Het Nieuwe Instituut krijgt ze zes maanden begeleiding voor het verder ontwikkelen van een concept met een onderzoeksvraag.

Diana Scherer, Interwoven

Geometrische patronen

Het liefst werkt kunstenaar Diana Scherer met graan, en meer specifiek met het snel groeiende worstelstelsel dat dit gewas kenmerkt. Door het graan te laten groei en op een onderaards sjabloon kan zij de wortelgroei op een dusdanige wijze manipuleren dat er 'geweven' of 'gevlochten' patronen ontstaan. De inspiratie voor deze patronen ontleent Scherer aan de geometrische structuren van celstructuren, sneeuwvlokken of schelpen.

Interwoven (detail), Diana Scherer. Foto Lody Aeckerlin

Interwoven, Diana Scherer.

Interwoven, Diana Scherer. Foto Diana Scherer

Interwoven, Diana Scherer. Foto Diana Scherer

Wortelstelsels als textiel

Het textielachtige materiaal dat zij kweekt volgt de blauwdruk die wordt gedicteerd door de 3D geprinte sjablonen (waarvoor bioplastic wordt gebruikt): soms uiterst fijnzinnig, soms vrijwel ongestuurd. Zaad, potgrond en water zijn vooralsnog de noodzakelijke ingrediënten van het proces. Zodra de wortelgroei zover is gevorderd dat het gewenste patroon is gevormd, volgt de oogst. Het graan wordt kort afgeknipt en de wortel-structuur wordt vrijgeprepareerd en gedroogd. Integraal deel van het werkproces zijn de foto's die vrijwel onmiddellijk van het textiele resultaat worden gemaakt, maar ook het feitelijke materiaal wordt geconserveerd.

Biologen

Diana Scherer werkt in haar onderzoek samen met biologen en ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast de belangrijke functie die wortels hebben in het opslaan van broeikasgassen, werd de wetenschappelijke interesse ook gewekt door het potentieel van het project om daadwerkelijk een materiaal te ontwikkelen dat zijn gunstige ecologische eigenschappen combineert met een nieuwe wijze van natuurlijke productie. Met plantkundige Gerard van der Weerden kijkt Scherer naar mogelijkheden om een compleet kledingstuk onder de grond te laten groeien. En in een volgende stap wordt getracht om ook de potgrond uit het proces te elimineren door de wortels in hydroculturen te doen groeien. Experimenten met de wortels van andere plantensoorten zoals lisdodde (water zuiverend) en astelia (methaan filterend) verkeren nog in een prematuur stadium.

Interwoven, Diana Scherer. Foto Diana Scherer

Interwoven, Diana Scherer. Foto Diana Scherer

Interwoven, Diana Scherer. Foto Diana Scherer

Interwoven, Diana Scherer. Foto Diana Scherer

The Materials Farm

Tijdens designfestival Fadfest 2017 in Barcelona presenteerde Diana Scherer haar werk in een groepstentoonstelling en tijdens een talk. Het Nieuwe Instituut organiseerde vorig jaar samen met Materfad de eerste editie van the Materials Farm waarvoor drie Nederlandse ontwerpers werden uitgenodigd. Dit jaar is het programma voortgezet met steun van de Spaanse overheid.

Diana Scherer, Interwoven. Foto Materfad Barcelona

Jurk

Al vanaf haar deelname aan de New Material Award is het doel van Diana Scherer een jurk onder de grond te laten groeien en oogsten. Inmiddels is een jaar verstreken na de New Material Award 2016 en is de eerste schets gemaakt voor de creatie van een jurk onder de grond.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.