Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

London Design Biennale

home

Nieuwe Instituut treedt op als zowel overkoepelend artistiek directeur als opdrachtgever van het Nederlands paviljoen tijdens de vierde editie van de London Design Biennale, die van 1 tot 25 juni 2023 zal plaatsvinden in het monumentale Somerset House.

31 mei 2023 - 24 juni 2023

Binnen het thema van de biennale, The Global Game: Remapping Collaborations, zet het instituut alle deelnemende paviljoens door middel van een hiervoor ontwikkeld online spel aan tot internationale samenwerkingen die het gangbare biënnaleformat overstijgen. Nieuwe Instituut is daarnaast, samen met de Nederlandse ambassade in Londen, ook opdrachtgever van het Nederlands paviljoen, waarvoor ruimtelijk ontwerper en redacteur Colin Keays is aangesteld als curator. Out of Joint, het thema van het paviljoen, reageert op het gevoel van desoriëntatie dat de vele wereldwijde crises van het moment veroorzaken.

Out of Joint – Nederlands paviljoen

Ruimtelijk ontwerper, redacteur en curator Colin Keays stelt in zijn biënnalebijdrage – die letterlijk ‘uit het lood’ heet – desoriëntatie centraal: het gevoel dat je even geen vaste grond onder je voeten hebt of niet precies weet waar je je in een ruimte bevindt.

Lees meer
Een collage van ontwerpschetsen, gelegd over een foto van een lege kamer met witte muren en meerdere deuropeningen.

The Global Game

Naast het opdrachtgeverschap voor het Nederlands paviljoen is het Nieuwe Instituut bij deze editie van de London Design Biennale ook artistiek directeur. Onder leiding van algemeen en artistiek directeur Aric Chen experimenteert het Nieuwe Instituut met een alternatieve benadering van het gangbare biënnaleformat.

Lees meer

Werkgroep 'Remapping Collaborations'

Tijdens de London Design Biennale brengt het Nieuwe Instituut in samenwerking met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een (inter)nationale werkgroep samen om onderzoek te doen naar vraagstukken die voortkomen uit het thema van deze editie, ‘Remapping Collaborations’ en The Global Game, en om zo tools en nieuwe werkwijzen voor te stellen voor toekomstige internationale evenementen.

Lees meer
Studio Makkink & Bey, Design Diorama. The Archive as a Utopic Environment. London Design Biennale, 2016. Foto Thijs Wolzak.
Een beeld van de buitenkant van Somerset House, waar de London Design Biennale plaatsvindt. Het gebouw heeft klassieke elementen, en meer op de voorgrond is een fontein met een standbeeld en twee banners van de London Design Biennale.

Beeld: London Design Biennale

Over de London Design Biennale

Het internationaal georiënteerde tentoonstellings- en expertiseprogramma van de London Design Biennale brengt toonaangevend, innovatief en creatief ontwerp van over de hele wereld bij elkaar. De manifestatie onthult het enorme potentieel van design: hoezeer ontwerpers met radicale vondsten weten in te spelen op veranderende maatschappelijke en ecologische behoeften; de bijdrage van ontwerp aan de wereldeconomie en het vermogen om in het algemene belang verandering aan te jagen en oplossingen te vinden. Deelnemers aan de tentoonstelling worden al vanaf de oprichting in 2016 en de geslaagde edities van 2018 en ’21 uitgenodigd om er overtuigende ideeën te presenteren vanuit hun verschillende invalshoeken en meest uiteenlopende ontwerpdisciplines.