Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Internationaal Bezoekersprogramma

Home

SBAU (KR)

Vier curatoren en de tweekoppige directie van de Seoul Biennale for Architecture and Urbanism 2019 (SBAU) brengen van 6 tot en met 8 maart een bezoek aan Nederland. De tweede editie van de nog jonge Biënnale opent komende september met als overkoepelend thema 'The Collective City' en kent een aantal onderdelen, waaronder een thematische tentoonstelling, een tentoonstelling van stedenpresentaties en het onderdeel 'Global Cities' waar de verbindingen tussen internationale architectuuropleidingen centraal staat.

Bezoekersprogramma van de Seoul Biennale for Architecture and Urbanism 2019 (SBAU), foto Kim Bouvy.

Doel van het bezoek is de kennismaking met een aantal vooraanstaande Nederlandse ontwerpbureaus en organisaties op het gebied van architectuur en stedenbouw, en archiefonderzoek bij Het Nieuwe Instituut naar het thema collectiviteit in de (Nederlandse) architectuur en stedenbouw. De curatoren zullen kennis maken met onder anderen ZUS - Zones Urbaines Sensibles, Crimson Architectural Historians, MVRDV, NEXT architects, Bas Princen, Marina Otero Verzier/Het Nieuwe Instituut en het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Op donderdag 7 maart van 15.30-16.30 zal SBAU een openbaar toegankelijke presentatie geven bij Het Nieuwe Instituut.

Seoul Biennale of Architecture and Urbanism

De Seoul Biennale of Architecture and Urbanism (SBAU) werd voor het eerst geopend in september 2017. SBAU is een internationaal evenement dat de hedendaagse en toekomstige aspecten van de wereldsteden met elkaar verbindt en zich daarbij niet beperkt tot Seoul. We worden geconfronteerd met fundamentele vragen over steden: Hoe begrijpt men steden? Wat zijn de vereiste filosofieën en aanpak? Wat zijn essentiële dingen om te onthouden tijdens het ontwikkelingsproces van steden? SBAU beslaat onderzoeksvelden als sociologie, geografie, economie en kunst en cultuur in het algemeen om het perspectief en het antwoord op deze vragen te vinden. Binnen deze onderwerpen zullen er discussies en gesprekken plaatsvinden met de overheid, burgers en professionals om nieuwe stedelijke architectuurparadigma's aan de orde te stellen.

SBAU 2019 wil ruimte voor onderzoek en debat creëren die openstaat voor en betrokken is bij een mondiaal publiek. De Biënnale onderzoekt de staat van het collectief in de stad, niet als de natuurlijke staat van de stad van vandaag, maar als een staat die moet worden teruggewonnen en heringericht, wat suggereert dat het collectieve onderwerp in feite het instrument van politieke actie en transformatie van de stad is. Met de stad Seoul als gastheer stelt SBAU voor om deze globale dialoog aan te gaan met partners uit meerdere steden over de hele wereld om innovatieve vormen van collectiviteit te identificeren als zowel ruimtelijke constructies, vormen van speculatie en onderzoek, vormen van bestuur en nieuwe sociale praktijken. Het doel is om opkomende modellen van samenwerking en stedenbouw op wereldschaal in kaart te brengen en te verkennen. SBAU wil een continuïteitsvoortbouwend op eerdere biënnales tot stand brengen door het opstellen van onderzoeksagenda's en transformatieve strategieën in de stad die in toekomstige edities van SBAU moeten worden overgenomen, besproken, geweigerd of heroverwogen.

Gasten

Jaeyong Lim (co-director SBAU 2019 / Director of O.C.A., Korea), Francisco Sanin (co-director SBAU 2019 / architect, professor Architecture Syracuse University, USA), Beth Hughes (curator Thematic Exhibition SBAU / Head of Architecture, Royal College of Art, UK), Dongwoo Yim (curator City Exhibition / Professor at Hongik University and Director of PRAUD, Korea), Sanki Choe (curator Global Studio / professor Architecture at University Seoul), Rafael Luna (curator Cities exhibition / Professor at Hanyang University & Director of PRAUD, Korea).

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.