Internationaal Bezoekersprogramma
In juni 2019 brachten architecten Andreas Papallas en Kamil Güley (Cyprus), Burak Asiliskender (Turkije) en Sophia Vyzoviti (Griekenland) een meerdaags bezoek aan Nederland.
Het programma bestond onder andere uit een bezoek aan de Conferentie 'We Make the City', locatiebezoeken aan De Ceuvel/Buiksloterham, eiland Brienenoord Rotterdam en de LocHal in Tilburg, meetings met ontwerpbureaus Braaksma & Roos en Posad Maxwan, een presentatie en netwerkmeeting bij Het Nieuwe Instituut en een rondleiding door de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Het bezoek van de vier architecten kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse ambassades in Cyprus, Turkije en Griekenland.
Andreas Papallas
Andreas Papallas is een architect en een Research Associate aan de Cyprus University of Technology. Hij heeft een Master in Architectuur en Urban Design van de Universiteit van Cambridge en een Bachelor in Architectuur van de Universiteit van Sheffield. Zijn masterscriptieonderzoek "Urban Rapprochement Tactics: Stitching Divided Nicosia", werd geëerd met de Susan en Geoffrey Twining Egginton Scholarship van Downing College en leidde tot de UCF/IAMCR Urban Communication Research Grant in 2017.
Hij heeft zijn werk gepresenteerd op verschillende conferenties, waaronder de AAG Annual Meeting 2016 en het CRASSH Urban Research City Seminar 2015. Vanaf oktober 2019 zal hij als doctoraatsstudent aan de Universiteit van Oxford onderzoek doen naar de politiek van de inclusie in steden die getroffen zijn door ontheemding en migratie aan de grens tussen Europa en het Midden-Oosten.
Andreas Papallas deed verslag van zijn ervaringen tijdens het bezoek, lees het artikel hier.
Kamil Güley
Kamil Güley is geboren in 1978 op Cyprus. Hij voltooide zijn middelbare schoolopleiding aan de Namık Kemal High School. In 1995 begon hij te studeren aan de Universiteit van het Oostelijk Middellandse-Zeegebied, Faculteit voor Architectuur, afdeling Architectuur en studeerde af in 1999. Daarna begon hij zijn opleiding aan de Mimar Sinan Fine Arts University, afdeling Architectuur -Architectonische Ontwerpproblemen en studeerde in 2001 af met zijn scriptie getiteld 'Investigation of Urban Identity Change Process in Famagusta'. Daarna keerde hij terug naar Cyprus en begon hij te werken als freelance architect. Hij begon zijn doctoraat (Ph.D.) om zijn ervaringen in de academische wereld te combineren met de academische omgeving, in die tijd was hij parttime docent aan twee verschillende universiteiten in Cyprus. In juni 2014 voltooide hij zijn promotieonderzoek met de titel 'A Methodological Approach to the Usage of Color on Façade Design': Het geval van Salamis Road, Famagusta'. In 2014 werd hij assistent-professor en ging hij aan de slag als fulltime docent bij de afdeling Interieurarchitectuur van de Faculteit Bouwkunde van de Universiteit van het Oostelijk Middellandse Zeegebied. Momenteel is hij vicevoorzitter van de afdeling Interieurarchitectuur van dezelfde universiteit. Hij heeft bijna vijftig projecten en vele academische publicaties.
Sofja Vyzoviti
Sofja Vyzoviti is architect, onderzoeker en pedagoog. Ze is Associate Professor in Architectural Design aan de afdeling Architectuur van de Universiteit van Thessalië. Haar onderzoek richt zich op ruimtelijke praktijken die de condities van sociale interactie transformeren en vorm-generatie combineren met participatieve processen toegepast in kleinschalige architectuur. In haar praktijk streeft Sophia een onderzoek naar een ontwerpende aanpak na. Naast architectuur- en stedenbouwkundige projecten produceert zij architectonische prototypes en tijdelijke installaties en organiseert zij tentoonstellingen. Haar doel is het versterken van de collectieve creativiteit binnen een kritische ruimtelijke praktijk. Ze is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft waar ze een ontwerptool heeft ontwikkeld die het emergentiepotentieel van de openbare ruimte conditioneert. Voorafgaand aan TUDelft voltooide ze haar master in architectuur aan het Berlage Instituut na een diploma architectuur van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. Ze heeft lesgegeven in architectonisch ontwerp aan de Universiteit van Cyprus, de Nationale Universiteit van Singapore en de Technische Universiteit van Delft. Ze heeft workshops gegeven en lesgegeven aan het Royal College of Art, Belgrado Faculty of Architecture, College of Architecture, Design and the Arts - University of Illinois in Chicago, Chalmers Department of Architecture, Neapolis University Pafos en Politecnico di Milano. Zij is de auteur van verschillende boeken, waaronder "μικροκατοικια" (2017) "soft shells" (2011) "supersurfaces" (2006) en "folding architecture" (2003).
Burak Asiliskender
Burak Asiliskender is sinds 2012 hoogleraar architectuur aan de Abdullah Gul University School of Architecture en stichtend voorzitter van de afdeling Architectuur. Hij is ook mede-oprichter van Argeus Architects in Kayseri. Hij was de hoofdredacteur van het TOL Architectural Journal, dat tussen 2001 en 2011 in heel Turkije werd gepubliceerd. Hij bestudeert, onderwijst en publiceert uitgebreid over de architectuurgeschiedenis en ontwerpbenaderingen van de moderne beweging, waarbij hij zich vooral richt op industriële sites en woningen. Hij heeft verschillende papers, artikelen over de moderniteit, identiteit, ruimte en plaats concepten, modernisering en vooral hun ruimtelijke reflecties op Turkije en Kayseri in de vroege tijden van de Turkse Republiek, gepubliceerd op nationaal en internationaal niveau. Momenteel is hij betrokken bij de ontwerp- en implementatieprojecten voor de restauratie en het adaptief hergebruik van de voormalige Sumerbank Kayseri Textielfabriek voor AGU. Hij is lid van TICCIH, EAHN en DOCOMOMO.