Internationaal Bezoekersprogramma
Van 20 tot en met 23 augustus 2019 bezoekt hoogleraar en onderzoeker Florian Urban Rotterdam naar aanleiding van de Open Call van het International Visitor Programme van Het Nieuwe Instituut en op uitnodiging van het Office for Metropolitan Information (OMI).
Op donderdag 22 augustus om 20.00 uur geeft Urban een openbaar toegankelijke presentatie in het OMI, getiteld The Oude Westen and 'Gentle' Urban Renewal in European Cities. Het is de opmaat tot een manifestatie, een tentoonstelling en een uitgebreid publieksprogramma onder de titel West Side Stories.
Urban zal in zijn presentatie de vernieuwing van de Rotterdamse wijk Het Oude Westen evalueren tegen de achtergrond van de lopende debatten over binnenstedelijke herstructurering en woonarchitectuur in het centrum van de stad. Het Oude Westen was één van de verschillende voorbeelden uit diverse Europese steden die Urban presenteerde in zijn boek The New Tenement: Residences in the Inner City since 1970 (Routledge, 2018).
Tijdens het programma van 20 tot en met 23 augustus bezoekt Florian het OMI, het archief van Het Nieuwe Instituut en het erfgoedkantoor van de gemeente Rotterdam. Hij bezoekt samen met architect Endry van Velzen (De Nijl Architecten) het Oude Westen, heeft een ontmoeting met Aktiegroep Het Oude Westen en krijgt een rondleiding langs recente stadsprojecten in Rotterdam.
Urban neemt op 23 augustus deel aan de themasessie Contemporary Meaning and the Future of Urban Renewal, met Anita Blom (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), Evelien van Es (architectuurhistoricus), Wijnand Galema (architectuurhistoricus), Paul Groenendijk (schrijver) en Lidwine Spoormans (erfgoed en vormgeving, TU Delft).
Florian Urban
Florian Urban is hoogleraar en hoofd van de afdeling Architectural History and Urban Studies aan de Mackintosh School of Architecture. Hij behaalde een Master of Fine Arts aan de Universität der Künste Berlin (1996), een Master of Urban Planning aan de UCLA (2001) en hij promoveerde in de History and Theory of Architecture aan het MIT (2005). Zijn recente aandacht voor de nieuwe huurwoning dateert uit 2014 toen hij deelnam aan een onderzoeksproject waarin de dicht op elkaar gebouwde stadswoningen van meerdere verdiepingen die sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in Europese steden zijn gebouwd, werden geanalyseerd. Zijn gedetailleerde kennis van huurhuizen en woningblokken vindt zijn neerslag in het boek The New Tenement: Residences in the Inner City since 1970. Hij analyseerde de woningbouwstructuur en voorbeelden van stadsvernieuwingsprojecten in Rotterdam zowel als in Berlijn, Kopenhagen, Glasgow en Wenen. Zijn onderzoeksinteresses omvatten verder de twintigste-eeuwse geschiedenis van de architectuur in de stedelijke context, het (post)modernistische discours, monumentenzorg en identiteit.
OMI
OMI is een initiatief van Perplekcity en Ossip Architecture Photography, gevestigd in Rotterdam. Het OMI organiseert stadsrondleidingen en -programma's en fotografiesessies vanuit een enkele locatie. Daarnaast biedt het OMI partners ruimte om nieuwe stadsprogramma's te maken en te presenteren.