Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Home

Sjiek winkelen voor Leerdams glas

Vrijwel al het glaswerk in Huis Sonneveld was afkomstig van de Glasfabriek Leerdam. De familie kocht dit waarschijnlijk bij de firma Jungerhans, een winkel in huishoudelijke artikelen, serviezen, porselein en glaswerk, gevestigd aan de Coolsingel. Deze winkel stond in die tijd bekend als een dure, deftige en goede winkel. Men kon hier de nieuwste kunstnijverheidsproducten kopen van Nederlandse, maar ook buitenlandse fabrikanten. Het assortiment was er ruim, maar lang niet uitsluitend modernistisch. Ook meer traditionele producten werden hier aangeboden.

A.D. Copier. Divers glaswerk, 1920-1933. Bruikleen Glasmuseum Leerdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Johannes Schwartz.

Het drinkservies van de Sonnevelds - waaronder de champagnecoupes - was ontworpen door K.P.C. de Bazel - bekend als vormgever én architect. Het waterstel was naar ontwerp van Cornelis de Lorm en verschillende vazen waren van Andries Copier: zoals de bolvaas en de ovale vaas. Ook van de hand van H.P. Berlage en Chris Lanooy bezat de familie een enkele glazen vaas. Toen de Sonnevelds hier nog woonden stonden de vazen, gevuld met bloemen, in de zitkamer. Op foto’s uit het familiearchief is te zien hoe onder andere chrysanten en lelies het interieur opfleurden.  

Vazen in de bibliotheek en zitkamer. Collectie Nieuwe Instituut. Verzameling glasnegatieven.

Het is ook mogelijk dat de familie het glaswerk verkreeg via de meer vooruitstrevende firma Metz & Co. Beiden hadden immers Leerdams glaswerk in hun assortiment. De glasfabriek leverde betaalbare, goed vormgegeven producten die ontstonden uit de samenwerking met kunstenaars. Vanaf 1915 zocht de toenmalige directeur van de Glasfabriek, P.M. Cochius, contact met verschillende architecten en freelance ontwerpers en presenteerde deze zogenoemde ‘kunstnijverheidsprodukten’ op de jaarbeurs in Utrecht. Vanaf eind jaren twintig hadden zij een vaste ontwerper in dienst: Andries Copier. De samenwerking met kunstenaars legde de Glasfabriek Leerdam geen windeieren en was een relatief – vooral publicitair - succes. Leerdams glaswerk was dan ook geliefd in vooruitstrevende kringen.  

Bekijk ook

In opdracht van de Vereenigde Glasfabrieken maakte filmmaker Bert Haanstra in 1958 de bedrijfsfilm Over glas gesproken, over het productieproces van glas. Bert Haanstra maakte daarna in 1958 in de Leerdamse glasfabrieken ook nog de vrije film Glas. Deze film over glasfabricage won in 1960 een Oscar.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.