Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Home

Pitriet op een buizenframe

De familie Sonneveld liet zich bij de inrichting van het huis adviseren door W.H. Gispen. Verreweg de meeste meubels in het huis zijn door de firma Gispen zelf ontworpen, maar niet allemaal. Het assortiment aan buismeubelen was begin jaren dertig namelijk niet erg groot en vooral gericht op kantoormeubelen. Gispen had tussen 1930 en 1933 bijvoorbeeld nog geen tuinmeubelen in zijn collectie. 

Verschillende modellen tuinmeubilair in de achtertuin van de Sonnevelds. Collectie Nieuwe Instituut. Bruikleen BIHS.

Uit foto’s uit de jaren dertig blijkt dat er op het terras enkele pitrieten of rotan stoelen op een buizenframe hebben gestaan, vermoedelijk naar ontwerp van de Duitse ontwerper Erich Dieckmann. Deze stoelen werden geleverd door de firma Metz & Co. een woonwinkel met een uitgesproken modernistisch assortiment.

Erich Dieckmann (1896-1944) wordt naast Marcel Breuer beschouwd als een van de belangrijkste meubelontwerpers van het Bauhaus te Weimar. Net als Breuer experimenteerde hij al in de jaren twintig veelvuldig met stalen buizen. Toch werd Diekmann vooral bekend om zijn gestandaardiseerde houten meubilair. Zijn stoelontwerpen ontstaan serieel, waarbij hij experimenteerde met een soort modulair systeem. Dieckmann streefde er naar zijn meubels minimalistisch en helder van vorm te maken. Behalve met buisframes hielden zowel Dieckmann als Breuer zich vanaf de late jaren twintig veelvuldig bezig met het ontwerpen van rieten meubels voor tuin en balkon. 

E. Dieckmann. Tuinstoel no. 8117, ca. 1932. Collectie Nieuwe Instituut. Foto Johannes Schwartz.

Voor zijn rotanontwerpen maakte Dieckmann gebruik van de buigbaarheid van het materiaal om uit zo min mogelijk delen een stabiele draagconstructie te maken. De gevlochten zitting en rugleuning werden met zo min mogelijk windingen bevestigd, waardoor het frame zichtbaar bleef. De stoel die nu in de woonkamer staat werd enkele jaren geleden gekocht van een Duitse galerie. Het is niet zeker of dit daadwerkelijk hetzelfde model is als de familie vroeger bezat. Op foto’s is te zien dat de familie verschillende van dit soort stoelen had. Enkele vertonen ook een opmerkelijke gelijkenis met de door Marcel Breuer voor Thonet ontworpen tuinstoelen. 

In Nederland vervulde Ida Falkenberg-Liefrinck (1901-2006) een vergelijkbare rol voor het ontwerp van rotanmeubels. Deze ontwerpster uit de kringen van de Rotterdamse De 8 en Opbouw, spreekbuis van het Nieuwe Bouwen, ontwierp vanaf 1933 rotan meubels, als een meer betaalbaar alternatief voor de toch relatief prijzige stalenbuismeubels.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.