Huis Sonneveld
Op de slaapkamer van Puck staat een bolle, amberkleurige vaas, gevuld met korenbloemen. De ‘Tomaat’ werd in 1929 ontworpen door Willem Rozendaal voor de Kristalunie Maastricht. Het is niet waarschijnlijk dat de familie Sonneveld een dergelijke vaas had, maar ook niet ondenkbaar.
Vrijwel al het glaswerk uit Huis Sonneveld is afkomstig van Glasfabriek Leerdam. Leerdam zocht samenwerking met architecten en kunstenaars voor het ontwerp van hun producten. Aangemoedigd door het succes dat ze daarmee boekten ging ook de Kristalunie Maastricht vanaf 1927 met kunstenaars werken. Zo maakten architecten Ed. Cuypers en Jan de Meier en de ontwerpers Jan Eisenloeffel, Piet Zwart en Edmund Bellefroid ontwerpen voor glasserviezen.
De leidende rol die Andries Copier innam bij de glasfabriek Leerdam, werd bij de concurrerende Kristalunie Maastricht in de jaren dertig vervuld door Willem Jacob Rozendaal (1899-1971). Rozendaal had vooral bekendheid gekregen als grafisch kunstenaar en werkte eerder als ontwerper van decoraties voor aardewerk bij De Sphinx in Maastricht. Rozendaal werd in 1928 door de Maastrichtse glasfabriek aangetrokken om een omslag in de productie op gang te brengen. Tussen 1928 en 1933 maakte hij een groot aantal ontwerpen voor massaproducten als bloemvazen een eenvoudig tafelglaswerk.
In tegenstelling tot Leerdam waren hier niet zozeer idealistische principes leidend, maar was verkoop de grootste drijfveer. Rozendaal was dan ook vooral pragmatisch in zijn ontwerpen en veel minder streng in zijn vormentaal dan zijn collega. Het eenvoudige gebruiksglas is simpel van vorm en hoofdzakelijk ongedecoreerd. De Tomaatvaas is ‘optisch’ geblazen in amberkleurig glas. Doelbewust is hiermee de natuurvorm nagebootst. De stijl is verwant aan die van Leerdam. Het glaswerk werd net als dat van Leerdam onder de naam van de kunstenaar verkocht. Dit gebeurde via bijzondere verkoopcatalogi, die ook door Rozendaal werden vormgegeven. Het glaswerk werd verkocht in de betere woningwinkels. Ook Jungerhans verkocht naast Leerdam glaswerk uit Maastricht.
Bekijk ook
Foto's en tekeningen van de 'Tomaatvaas' op de website van het Glasmuseum Leerdam.