Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Home

Een ideale werkomgeving

Het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt was een van de belangrijkste en succesvolste architectenbureaus tijdens het interbellum en de voornaamste exponent van het Nieuwe Bouwen. Tabaksfabriek Van Nelle was in de beginperiode de belangrijkste opdrachtgever van Brinkman en Van der Vlugt.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam, 1923-1930. Architect: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Fotograaf: onbekend. Collectie Nieuwe Instituut, TENT p2

Het Rotterdamse bureau ontwierp niet alleen de Van Nelle fabriek in Rotterdam, maar ook filialen in Leiden en Utrecht. Daarnaast lieten de directeuren van Van Nelle, onder wie Cees van der Leeuw en Albertus Sonneveld, hun eigen woonhuis door het bureau ontwerpen. Huis van der Leeuw en Huis Sonneveld, de museumwoning van het Nieuwe Instituut, behoren net als de Van Nelle Fabriek tot de iconen van het Nieuwe Bouwen.

Toen Brinkman en Van der Vlugt begonnen aan de Van Nellefabriek, was één van de opdrachten dat deze koffie-, thee- en tabaksfabriek er ook over vijfentwintig jaar nog modern uit moest zien. Maar in de eerste plaats moest de fabriek een ideale werkomgeving zijn - op het gebied van productie én wat betreft de werkomstandigheden. Vooral dat laatste was bijzonder. De opdrachtgever - Van der Leeuw - had hierover een uitgesproken mening. Hij zag het als zijn persoonlijk missie als theosoof om zich in te zetten voor de maatschappij.

Toen hij in 1914 het bedompte fabrieksgebouw uit de Leuvenhaven wilde halen viel zijn oog op het polderland aan de Delfshavensche Schie. Hij zag in die locatie een uitgelezen kans. De fabriek zou van verschillende kanten en vanaf het spoor zichtbaar zijn – goed voor de reclame – en er zou ruimte zijn voor moderne voorzieningen zoals woningen voor arbeiders, sporttereinen en een tuin. De arbeidsplaats moest licht en rustgevend zijn en de arbeiders moesten naar buiten kunnen kijken. Brinkman en Van der Vlugt vonden de oplossing in moderne materialen. Ze creëerden een gebouw met heel veel glas in de gevel.

Bekijk ook

Het Nationaal Archief bezit ruim 4.000 foto's van de Arbeidsinspectie. De foto's zijn gemaakt in de periode 1900-1950 om slechte werkomstandig-heden, kinderarbeid, onveilige situaties en beroepsziektes aan het licht te brengen. Een selectie hieruit is te zien op de Flickr pagina van Het Nationaal Archief.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.