Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Home

Deftiger dan de HEMA

Het servies dat nu op de trolley staat heeft niet daadwerkelijk in het huis gestaan, maar is later toegevoegd. Het is een voorbeeld van een samenwerking tussen kunstenaars en industrie. Vrijwel alle keramiekfabrieken gingen in die tijd een samenwerking aan met (externe) ontwerpers. Dit servies is een variant op een servies dat ca. 1933 exclusief voor de Hema werd ontworpen door Edmond Bellefroid. Het servies was destijds een grote verkoophit. Het is genoemd naar de inkoper van de Hema, de heer Stranders. 

Interieur HEMA-vestiging Eindhoven, 1937. Fotograaf onbekend. Collectie Spaarnestad Photo.

Edmond Bellefroid was van 1929 tot 1946 als hoofdontwerper in dienst bij aardewerkfabriek De Sphinx. Bellefroid ontwierp in de jaren dertig meer dan 35 serviezen, die voor het grootste gedeelte ook werden uitgevoerd. Het assortiment van De Sphinx onderging onder zijn leiding een grondige vernieuwing en sloot zich aan bij de internationale, modernistische stromingen binnen de vormgeving, zoals de Nieuwe Zakelijkheid.

Bellefroid hield zich vooral bezig met de technische kanten van de gemechaniseerde aardwerkproductie. Behalve voor de Hema ontwierp hij ook voor de Bijenkorf een servies in de geest van de Nieuwe Zakelijkheid: het gestroomlijnde, bruin geglazuurde servies Maas. Deze warenhuizen wilden exclusieve, bijzondere serviezen voor een modebewust publiek.

G.M.E. Bellefroid. Delen Theeservies ‘Strand’, 1933. Bruikleen uit particuliere collectie. (Verrijking). Foto Johannes Schwartz.

Het servies met karakteristieke zwarte en rode glazuur is vrijwel nooit van een merk voorzien; de Hema verkoopt immers alleen artikelen onder eigen merknaam. Het servies dat nu op de theetafel staat is een variant op dat van de Hema. De familie Sonneveld zou immers nooit haar theeservies bij de Hema hebben gekocht. Deze winkel was toch enigszins beneden hun stand. Voor de verrijking van het interieur is gekozen voor een variant die gedecoreerd is met een grijsgroen glazuur en een bescheiden gouden randje. Deze decoratie sluit in enige mate aan bij het oorspronkelijke Duitse eetservies dat de familie bezat.

Bekijk ook

Edmond Bellefroid op de website van Het Serviezendomein

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.