Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Home

Bolvorm op een kort beentje

Andries Copier, hoofdontwerper van de glasfabriek Leerdam, streefde vanaf het midden van de jaren twintig naar een eenvoudig functioneel ontwerp voor een drinkservies. Uit 1929 dateert de likeurset Wijnbes, die in de toen nieuw ontwikkelde kleur grijsviolet werd uitgevoerd.

A.D. Copier. Likeurstel ‘Wijnbes’, 1929. Bruikleen Glasmuseum Leerdam (Verrijking). Foto Johannes Schwartz.

De glazen van het stel zijn bolvormig op een kort beentje. De bolvormige karaf heeft een ronde platte voet en een facetgeslepen stop. Later maakte Copier het ontwerp voor meer glazen, maar een compleet servies is Wijnbes niet geworden. De simpele geometrische vorm van het servies vormde wel de aanleiding voor het ontwerp van het servies Candor, dat op zijn beurt weer de aanleiding vormde voor het servies ‘Gilde’ dat Copier in 1930 in samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren ontwikkelde en dat zou gaan gelden als het meest modernistische en tijdloze ontwerp voor een wijnglas.

Glasfabrieken maakten verschillende typen gebruiksglas. Naast de traditionele glasserviezen, maakte men bloemvazen en vaatwerk. Opvallend is dat bepaalde typen glaswerk kennelijk opeens in de mode zijn. Zo worden begin jaren twintig opeens veel limonadestellen ontwikkeld en bowlstellen voor punch. Eind jaren twintig, begin jaren dertig ontstond een groot aantal likeurstellen. Niet alleen de Glasfabriek Leerdam, maar ook de Kristalunie Maastricht ontwikkelde hiervoor uiteenlopende modellen. Soms sloten die aan bij een bestaand servies, maar in de meeste gevallen stonden ze volledig op zichzelf.

Bekijk ook

Wijnbes in de collectie van het Glasmuseum Leerdam

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.