Habitat: Expanding Architecture
18 oktober 2018 - 9 maart 2019
Tapijtmetropool
In 1989 maakte Willem Jan Neutelings (1959) in opdracht van de gemeente Den Haag een studie naar de verstedelijking van de zuidvleugel van de Randstad, met name het gebied tussen Den Haag en Rotterdam. Neutelings' voorstel voor een 'tapijtmetropool' laat de traditionele tegenstelling tussen stad en buitengebied los en beschouwt de regio als een collage van fragmenten: een netwerkstad opgebouwd uit verkeersinfrastructuur, woonwijken, historische binnensteden, open gebieden, oude landgoederen, kassen, industrie, et cetera.
Verschillende subculturen
Voor de zuidrand van Den Haag rondom de A4 en het voormalig vliegveld Ypenburg stelde Neutelings een afwisselend landschap voor met verschillende leefstijlen. Ook op sociaal-cultureel niveau wordt de stad niet langer beschouwd als behorende tot één duidelijk homogene maatschappij, maar is het uitgangspunt een amalgaam van verschillende (sub)culturen en leefstijlen met een grote 'biodiversiteit', die net als de fysieke morfologie van de tapijtmetropool aan constante verandering onderhevig is.
Neutelings stelde dat het aan het eind van de twintigste eeuw niet langer gaat om een praktijk van voortdurende stadsuitbreiding waarbij het 'rood' het 'groen' opeet, maar om de transformatie van fragmenten van de lappendeken van het moderne stadslandschap. Het is daarbij zaak om nieuwe functies zo in te voegen dat het geheel er beter van wordt.