Missions onderzoekt het grootschalige internationale proces waarbij de oorlog steeds meer de publieke ruimte binnendringt, via een publieke discussie over de mechanismen en agenda's die schuilgaan achter deze transitie. Daarin spelen factoren als religie, migratie, economie, oorlog, vrede en diplomatie een rol.
Missions and Missionaries
seminar
Tijdens het _Missions _seminar wordt de grootschalige impact van oorlogsvoering op de burgermaatschappij onderzocht. Gesproken zal worden over de achterliggende mechanismen en agenda's op het gebied van religie, migratie, economie, oorlog, vrede en diplomatie. Het programma van het seminar is opgebouwd rond deze zes thema's. Het seminar zal de invloed van hedendaagse, wereldwijde (vredes)missies tegen het licht houden.
The UNMANNED
publicatieserie
Missions wordt gepubliceerd als deel in de publicatieserie UNMANNED, onder redactie van Malkit Shoshan (FAST), Ethel Baraona (dpr-barcelona) en Marina Otero (Studio-X Global Network, GSAPP). Deze publicaties gaan over de mogelijkheden en gevolgen van veiligheidsstructuren en -technologieën voor de gebouwde omgeving. Wat zijn de ruimtelijke en ethische implicaties van oorlogstechnologie? Kunnen en moeten architecten verder gaan dan het in beeld brengen en ontmaskeren van de militarisering van de openbare ruimte?
Achtergrond Missions and Missionaries
Missies en missionarissen - van de "love doctrine"-missies, waarbij missionarissen de hele wereld over werden gestuurd om mensen in nood te helpen, tot de missies die bedoeld waren om mensen tot het Christendom te bekeren - bevonden zich altijd al op de grens tussen ontwikkeling en humanitaire hulp, en de bevordering van andere ambitieuze agenda's. Tegenwoordig hebben de vredes- en wederopbouwmissies van de VN en de NAVO de "3D-aanpak" geadopteerd, waarbij diplomatie, ontwikkelingshulp en defensie worden gemengd. Gelabeld als "conflictpreventie," en als vredes- en wederopbouwmissies, zijn ze door westerse coalitie-strijdmachten ingezet onder de paraplu van de VN en de NAVO. Nu worden deze missies "opgeschaald," waarbij grotere stukken land worden bezet en de rol van de strijdkrachten in de samenleving opnieuw wordt vormgegeven. Natiestaten als Irak en Afghanistan, die de afgelopen tien jaar onderworpen zijn geweest aan internationale missies, zijn verdeeld in voortdurend van samenstelling en omvang wisselende veilige en onveilige zones. Deze zones hebben de plaats ingenomen van eerdere ordenende principes als "het slagveld" en "de publieke ruimte," in een proces van toenemende militarisering van samenlevingen. De oplopende mondiale spanningen zorgen ervoor dat het Missies-thema zelfs nog relevanter wordt.
Het Institute of Economics and Peace (IEP) heeft onlangs bekendgemaakt dat de wereld als geheel sinds 2007 ieder jaar steeds minder vreedzaam is geworden. Van de 162 landen die in het jongste onderzoek van het IEP staan vermeld, waren er slechts elf die niet op de een of andere manier in een conflict verwikkeld waren. Een mondiale trend van steeds minder onrust, die na het einde van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar werd, is geëindigd met de geweldsescalatie na 9/11 en de start van de Oorlog tegen de Terreur. Vandaag de dag zijn we getuige van de opkomst van ISIS uit de ruïnes van Irak en Syrië, en wordt er in het Midden-Oosten een smerige oorlog gevoerd. In reactie op de opkomst van ISIS en het ontstaan van steeds meer wereldwijde conflicten, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in de New York Times het begin aangekondigd van een nieuw tijdperk van mondiale coalities en opgeroepen tot het toenemende gebruik van politieke, humanitaire, economische en juridische instrumenten en opsporingstechnieken om de militaire strijdmachten te ondersteunen.
Alle evenementen hebben plaatsgevonden in samenwerking met FAST, DPR Barcelona en Studio-X NY van de Columbia Universiteit.