Decolonising Design
Uiteenlopende ontwerpers, waaronder theoretici, kunstenaars, onderzoekers, filmmakers en andere praktijkbeoefenaars, delen in dit magazine hun visie op de ontworpen wereld. Het Nieuwe Instituut heeft hen gevraagd om met name vanuit een ontwerpperspectief te reflecteren op racial justice en dekolonisering.
Het magazine Decolonising Design is voortdurend in ontwikkeling. In de loop der tijd zal de hoeveelheid perpectieven, inzichten en verbeeldingen groeien. Op deze homepage staat na een opsomming van recente en aanstaande reflecties altijd de meest actuele bijdrage uitgelicht. Eerdere essays, video's en audio zijn na publicatie te vinden op de betreffende pagina's in het magazine. Een toelichting op de context en totstandkoming van het magazine is terug te vinden als Achtergrond.
- De eerste bijdrage is het essay 'Baarmoederecologie _ Dekoloniale geboorte' van Tabita Rezaire
- De tweede bijdrage is het essay 'Kas di Shon' van Miguel Peres dos Santos, dat binnenkort verschijnt
Baarmoederecologie _ Dekoloniale geboorte
In haar bijdrage 'Baarmoederecologie _ Dekoloniale geboorte' gaat kunstenaar, priester, genezer en tech-expert Tabita Rezaire in op de geboorte als scheppingskunst par excellence, als universele oertechnologie. Het essay is een gedachteoefening waarmee Rezaire de daad van baren en geboren worden herovert op de patriarchale, koloniale en hebzuchtige 'beschaving' die ervoor gezorgd heeft dat de belangrijke notie van birth met al haar implicaties wereldwijd verwaarloosd wordt. Ze biedt sociale, culturele, politieke, ecologische en spirituele alternatieven.
In haar beschouwing van de geboorte manoeuvreert Rezaire langs verschillende schaalgroottes door tijd en ruimte: van genetische overdraagbaarheid en het samenleven van mensenlichamen met hun bacteriële ecosystemen beweegt ze naar familiebanden en de mogelijkheid om aan erfelijk trauma te ontsnappen, om uiteindelijk te reflecteren op de geopolitieke implicaties van birthing en de spirituele praktijk van het moederschap. We worden allemaal geboren en brengen elkaar allemaal voort, maar een hardnekkige, gewelddadige logica beperkt het potentieel van de geboorte. Daarom, concludeert ze, is een bewuste omgang met birth een voorwaarde om een bloeiende volgende generatie mogelijk te maken; die bewustwording en evolutie voorbij hebzucht en onderdrukking is hét dekoloniale project.