Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Archives at Risk: Wispfire

23 juli 2024 - 19 oktober 2024

Schets van de karakters in de game 'Herald', uit het archief van Wispfire. Beeld uit een video van Laurens Lenssen en Luc Schraauwers

In de reeks Archives at Risk: Seeking Shelter presenteert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur het archief van gamestudio Wispfire, te zien bij NADD-partner Beeld & Geluid in Hilversum. Het is de achtste installatie rondom deze campagne, waarin het netwerk aandacht vraagt voor het probleem dat zonder een nationaal beleid en structureel budget vele ontwerparchieven verloren zullen gaan.

Het ontwikkelen van een game gaat vaak gepaard met een intensief ontwerpproces dat meestal onzichtbaar blijft. Game designers ontwikkelen met zorg de verhaallijnen, karakters, levels en brengen het samen in een interactief audiovisueel narratief. Wat is er bekend van dit proces en hoe ziet een archief van een game eruit? Het NADD toont in samenwerking met Beeld & Geluid het archief van Herald, de eerste Nederlandse game waarvan het ontwikkelproces wordt gearchiveerd.

Herald

Herald is een indie game (afkorting van ‘independent game’, een game gemaakt door een kleinschalige gamestudio) die ontworpen en ontwikkeld is door de Utrechtse gamestudio Wispfire. Het is een keuzegedreven avonturenspel waarin de speler zich in een alternatieve 19e eeuw bevindt, een tijd die in het spel refereert naar het Nederlandse koloniale verleden. De speler komt voor morele kwesties te staan, en diens keuzes bepalen hoe het spel en het narratief zich verder zal ontvouwen.

Archives at Risk: Seeking Shelter – Wispfire. Video van Laurens Lenssen en Luc Schraauwers

Het archief

Het archief bevat materiaal van verschillende ontwikkelfases van de game: de onderzoeksfase bevat belangrijke bronnen voor het creëren van de verhaallijnen en het schetsen van de personages, schepen en ruimtes. De productiefase bestaat onder meer uit stemopnames van voice actors, animaties in verschillende stadia, (digitale) props, maar ook de game zelf. Het documenteren van de ontwikkeling van een game, en het opbouwen van een archief blijkt vaak een onbekend element, zelfs in het vakgebied. Met Seeking Shelter streven het NADD en netwerkpartner Beeld & Geluid ernaar om hier een licht op te werpen, en te tonen dat een game en diens archief beschouwd kan worden als cultureel erfgoed.

Archives at Risk: Seeking Shelter – Wispfire. Beeld uit een video van Laurens Lenssen en Luc Schraauwers

Archives at Risk: Seeking Shelter

Archives at Risk: Seeking Shelter is samengesteld door Annemartine van Kesteren (Curator Design bij Boijmans Van Beuningen) en ontworpen door ruimtelijk ontwerper Ben Shamier.

De installatie is t/m 20 oktober bij Beeld & Geluid in Hilversum te zien en is gratis toegankelijk tijdens openingsuren van het museum.

Beeld & Geluid

Netwerkpartner Beeld & Geluid is de plek waar media samenkomt; het laat zien hoe je media inzet om je verhaal te vertellen, en toont de invloed van media op ieders persoonlijke leven en de samenleving. Dat doet Beeld & Geluid o.a. in het interactieve Mediamuseum, bijvoorbeeld tijdens een workshop voor scholieren over fake news of in een onderzoek naar AI-toepassingen in de media. Daarbij staat het Nederlandse media-erfgoed in hun archief centraal, bestaande uit radio- en televisieprogramma’s, video, games, podcasts, muziek, politieke prenten en foto's.

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

In 2021 verenigen de organisaties die zich in Nederland over designerfgoed ontfermen zich in het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Binnen dit netwerk vindt kennisdeling plaats over archiveren. Ook worden ontwerparchieven zichtbaar gemaakt en wordt er gewerkt aan een digitale infrastructuur om ontwerparchieven toegankelijk te maken. Het doel is tweeledig: aantonen van het belang van dit erfgoed voor de samenleving én een duurzame oplossing vinden voor het behoud en beheer van de archieven.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.