Uitgangspunten meerstemmigheid
Deze uitgangspunten voor een meerstemmig instituut zijn nauw verbonden met de Gedragscode die het Nieuwe Instituut hanteert. De notie van meerstemmigheid als leidend principe 'met inbegrip van zowel sociaal als ecologisch perspectief' is onder meer ontleend aan het Beleidsplan 2021-2024. Deze waarden en de manier waarop ze naar acties worden vertaald zijn voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe Instituut is een lerende organisatie en nodigt uit tot kritische noten en het doen van aanvullingen en suggesties op dit document en onze praktijk.
Bij het Nieuwe Instituut werken we vanuit het uitgangspunt van meerstemmigheid. We maken er actief ruimte voor verschillende perspectieven in al het onderzoek dat we doen, in de activiteiten en tentoonstellingen die we organiseren en in de rest van de organisatie. We doen ons best om meerstemmig te zijn in zowel sociaal als ecologisch opzicht. Dat geldt ook voor hoe we de eigen organisatie en het gebouw en de directe omgeving van het instituut vormgeven, onderhouden en ontwikkelen. We zetten ons in voor een samenleving, ecosysteem en organisatie die alle mensen en niet-mensen (zoals grond, planten, dieren en kunstmatige intelligentie) erkennen en waarderen om hun eigen stem. Om netwerken en gemeenschappen gezond en weerbaar te houden, vinden wij verschillen en meervoudigheid van wezenlijk belang. We zijn ons ervan bewust dat overheersende verhalen vaak eenzijdig of zelfs uitsluitend zijn. Wij zoeken daarom ook de minder dominante of voor de hand liggende verhalen op. Het zijn vaak juist die verhalen die bijdragen aan de gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving die we voor ons zien. We stimuleren en onderhouden diversiteit; in blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, 'ras', vermogens en beperkingen, leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, geloof, praktische, academische of belichaamde kennis (kennis uit ervaring), etc. Deze keuze heeft een aantal consequenties:
-
We werken aan een omgeving waar iedereen zo veel mogelijk zichzelf kan zijn en zich vrij kan uitdrukken. Openheid, wederzijds respect en zorg en aandacht voor elkaar zijn daarvoor essentieel.
-
We onderschrijven de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie.
-
We stellen ons open en nieuwsgierig op ten opzichte van verschillende vormen van (belichaamde) kennis en (geleefde) ervaring. We erkennen en waarderen ook kennis die buiten formele onderwijsinstellingen tot stand komt en wordt verspreid.
-
We stellen op verschillende vlakken van ons werk de heersende criteria ter discussie. 'Kwaliteit’ is geen vanzelfsprekendheid en in geen geval neutraal. We gaan dan ook het gesprek aan over hoe, waarom, voor en door wie geldende normen worden vastgesteld.
-
We stellen het begrip ‘talent’ op losse schroeven en gaan met uiteenlopende betrokkenen in gesprek over wat het betekent. We werken met ontwerpers aan een meerstemmige alternatieve benadering en invulling van talent, samenwerking, (talent)ontwikkeling en ‘succes’.
-
We streven naar een brede toegankelijkheid: We zien, erkennen en omarmen zo goed mogelijk de kwaliteit, het talent en de unieke bijdrage van iedere werknemer, opdrachtnemer of samenwerkingspartner - met hun eigen individuele combinaties van factoren als cultuur, gender(expressie), vermogens en beperkingen, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, theoretische of praktische opleiding en leeftijd. Juist samen vormen we een sterke en betekenisvolle organisatie.
Alle bezoekers en deelnemers zijn vanuit dat zelfde uitgangspunt welkom en worden uitgenodigd om mee te denken en deel te nemen. -
We voeren binnen en buiten de eigen organisatie een respectvol gesprek over ongelijkheid, uitsluiting, onderdrukking en uitbuiting. Dat doen we ook wanneer dat mogelijk schuurt.
-
We wisselen onderling actief kennis en gedachten uit over wat we verstaan onder meerstemmigheid, diversiteit en inclusie. We voeren daar in verschillende samenstellingen organisatie-breed. gesprekken over.
-
We doen ons best om antiracistisch te handelen en bij te dragen aan de strijd tegen systemisch racisme.
-
We steunen personen en partijen binnen en buiten het instituut die zich inzetten voor een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving, bijvoorbeeld doordat zij breken met overheersende menselijke, witte, mannelijke, able bodied, theoretisch opgeleide en/of heteronormatieve standaarden.
-
We stimuleren het om op basis van nieuwsgierigheid en creativiteit met elkaar om te (blijven) gaan.
-
We denken na voordat we iets zeggen. Toch zijn we nooit 100% zeker van onze uitspraken. We durven ons te vergissen en staan ervoor open om gewezen te worden op wat we (nog) niet weten.
-
We kiezen in onze werkzaamheden voor een bewuste en zorgvuldige aanpak, niet zozeer voor een enkelvoudige ‘goede’, omdat we weten dat die niet bestaat.
-
We verduurzamen het eigen gebouw ingrijpend. Dit doen we onder meer door in 2021 een duurzaamheidsvisie voor het instituut te publiceren en die na te leven.
-
We recyclen tentoonstellingsmaterialen na afloop van de looptijd zo veel mogelijk in volgende projecten of doneren ze voor een andere bestemming elders.
-
We erkennen dat de mens niet langer het vanzelfsprekende middelpunt en de enige stakeholder kan zijn. We experimenteren met de organisatievorm van de zoöp, waarmee ook niet-menselijke ‘stemmen’ worden betrokken bij besluitvorming.