Social space
Discussie over de actuele invulling van het begrip 'sociale ruimte' dat voor de architecten van het structuralisme zo essentieel was. De ruimte waar mensen elkaar ontmoeten is inmiddels ook een virtuele omgeving geworden. Hoe gaan ruimtelijk ontwerpers en ontwerpers in het digitale domein met deze nieuwe sociale ruimte om?
4 december 2014 20:00 - 22:00
Impressie door Sam Nemeth
Programma
20:00 Inleiding Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) over de structuralisten en hun ideale sociale ruimte
20:10 Martijn de Waal over de betekenis van urban media voor de ontwikkeling van de stad
20:30 Discussie: Wat is sociale ruimte precies en wie geeft haar vorm?
Panel: Laurens Jan ten Kate (Architectuurstudio HH), Wouter Valkenier (Studio Valkenier), Afaina de Jong (AFARAI) en Jeroen van Mastrigt-Ide (We love your work)
De avond wordt opgeluisterd met een Spoken word performance door Marco Martens.
Gasten
Martijn de Waal
Martijn de Waal is als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en medeoprichter van The Mobile City, een denktank op het gebied van digitale media en stedelijk ontwerp. Hij publiceerde het boek 'De stad als interface' waarin hij beschrijft hoe digitale media het alledaagse leven in de stad veranderen.
Laurens Jan ten Kate
Laurens Jan ten Kate is architect/directeur bij Architectuurstudio Herman Hertzberger. Hij is gespecialiseerd in complexe opgaven waarbij de transformatie van organisaties centraal staat en de wens voor ontmoeting een belangrijke rol speelt.
Wouter Valkenier
Wouter Valkenier is architect en initiatiefnemer van Hannekes Boom en De Ceuvel. Deze horecagelegenheden zijn in samenwerking met een actieve community tot stand gekomen die zich door middel van social media organiseert. Zo is een open ontwerpproces ontstaan dat ook na oplevering nog voortduurt.
Afaina de Jong
Afaina de Jong is architect en promovenda aan de TU Delft op het gebied van cultural city dynamics. Haar fascinatie voor de stad, _ownership _van bewoners en de rol van de architect hebben onder meer geleid tot het boek 'For the People By the People' waarin ze nieuw licht werpt op wat architectuur en de stad in de 21e eeuw kunnen zijn.
Jeroen van Mastrigt
Game- en Interactie ontwerper Jeroen van Mastrigt-Ide trekt het R&D programma Playful Cities op de Freedomlab campus. Jeroen onderzoekt met organisaties hoe het toepassen van game design & game technologie bij kan dragen aan de ontwikkeling van zin- en betekenisvolle smart cities.
Marco Martens
Marco Martens rapt, schrijft en geeft les. Met diverse projecten zoekt hij het midden tussen rap, spoken word en theater. Zijn nieuwe voorstelling HARM is nu in de theaters te zien. Speciaal voor deze avond zal hij een aantal rake nummers uit zijn repertoire ten gehore brengen.