Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Rondetafelgesprek #3: Vermeldingen

In het derde rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month proberen we van tweede-golforganisaties te leren hoe je als feministen een collectieve, veelzijdige beeldtaal ontwikkelt binnen een eigen infrastructuur voor de productie en verspreiding van drukwerk, zoals feministische drukkerscollectieven, uitgeverijen of boekhandels.

18 september 2022 11:00 - 13:00

Vrouwen drukken het eerste Vrouwenweekblad bij Drukkerij de Brandweervrouw, 1982, foto: Anne Vaillant, Bron: Collectie IAV-Atria

Net als in andere vakgebieden zijn vrouwen, queer mensen en mensen van kleur in de geschiedenis van het Nederlandse grafisch ontwerp opvallend ondervertegenwoordigd. Naast pogingen om het evenwicht wat te herstellen door archieven te herzien en vergeten oeuvres op te sporen, biedt feministisch onderzoek ons de gelegenheid om het hele narratief van de individuele auteur los te laten. We kunnen het verhaal van grafische vormgeving hervertellen als het verhaal van een daadwerkelijk gemeenschappelijk en transdisciplinair vakgebied.

Juist in (feministisch) werk dat op gemeenschap en vrijwilligers steunt, kan en moet iedereen wel eens de 'communicatie' vormgeven. Wanneer we het voorbeeld van tweede-golf-organisaties volgen, kunnen we een collectieve, veelzijdige beeldtaal ontwikkelen binnen een eigen infrastructuur voor de productie en verspreiding van drukwerk, zoals feministische drukkerscollectieven, uitgeverijen of boekhandels.

In dit rondetafelgesprek hopen we verschillende generaties bij elkaar te brengen voor een leerzame uitwisseling. Samen proberen we ons te verbeelden hoe 'feminist posting' eruit zou kunnen zien, in de gedaanten van op de post doen, postvatten, de wacht houden en het achterlaten van online berichten.

Ik wil graag deelnemen aan Rondetafelgesprek #3

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.