Opening: A More-Than-Human Night at the Museum
Het Nieuwe Instituut organiseert op vrijdag 22 april 2022 een meer-dan-menselijke museumavond. 'A More-than-Human Night at the Museum' is een feestelijk voorjaarsprogramma ter ere van 'Earth Day '2022, het moment dat het instituut formeel de eerste Zoöp ter wereld wordt en de (her)opening van De Nieuwe Tuin en de tentoonstelling 'Op zoek naar het pluriversum'.
22 april 2022 17:00 - 23 april 2022 00:00
Met bijdragen van pluriversele onderzoekers-curatoren Sophie Krier en Erik Wong, natuurinclusief landschapsarchitect en 'Spreker voor de Levenden' Maike van Stiphout, klimaatactivist en kunstenaar Suzanne Dhaliwal, aard-eter masharu, performancecollectief House of GHOD, dj Emma Champagne Queen, de Omleiders van Het Nieuwe Instituut en vele anderen.
Van 17.00 uur tot middernacht kun je in en rond het instituut terecht voor speciale rondleidingen, lezingen, workshops, live radioshows en muziek! "We vieren de aarde, dromen over de toekomst en dansen onder de sterren."
Programma
- 17:00-21:00 uur: Toelichting Samenwerken met anders-dan-menselijk leven door Omleiders (Dek)
- 17:30-17:50 uur en 18:30-18:50 uur: Tour Zoöp DataFusion (De Nieuwe Tuin)
- 17:30-18:00 uur, 18:30-19:00 uur en 19:30-20:00 uur: Omleidingen door Op zoek naar het pluriversum (Gallery 2)
- 18:00-19:00 uur: Luister! met Suzanne Dhaliwal (Room 1)
- 19:00-20:00 uur: Inauguratie van Het Nieuwe Instituut als Zoöp (Auditorium)
- 19:00-20:30 uur: Earth as Superfood door 'earth eater' masharu (De Nieuwe Tuin)
- 19:30-20:00 uur: Radioshow _Living the pluriverse - _Talk #1 (Room 1)
- 20:15-20:45 uur: Radioshow _Living the pluriverse - _Talk #2 (Room 1)
- Doorlopend: De Nieuwe Tuin - "een ecologisch stadspark in hartje Rotterdam"
- Doorlopend: Worlds Within door Nina van Hartskamp
- Online: Podcast Groen in de Stad #3: Museumpark
Samenwerken met anders-dan-menselijk leven
Kunnen wij mensen samenwerken met anders-dan-menselijk leven zoals schimmels, vogels, microben en planten? En hoe betrek je deze andere levende wezens in ontwerpvraagstukken? Onderzoek het samen met omleiders Pia Canales en Wietske Flederus op het Dek, dat in het teken staat van de Zoöp: een organisatievorm waarin mensen en andere levende wezens samenwerken.
Zoöp DataFusion
Negen mensen van verschillende achtergronden, leeftijden, geslachten, afkomst, beroepen komen samen om naar dezelfde 30x30x30m ruimte van De Nieuwe Tuin te kijken, gesynchroniseerd op dezelfde tijdstippen. Een ruimte dat is gevormd door planten, menselijke bezoekers en werknemers, insecten, luchtdeeltjes en dieren, maar ook menselijke artefacten zoals gebouwen en parkeerplaatsen, alsook elektromagnetische velden, klimatologische krachten, ultrasone golven.
Elk lid van het team bekijkt verschillende lagen en stelt zijn eigen polyfone visie samen van hetzelfde stukje biosfeer, met diverse organische en elektronische sensoren: geofoons, thermische camera's, de menselijke reukzin of stuifmeelsnuivers.
Zoöp DataFusion is een collectief onderzoeksproject dat als doel heeft nieuwe methodologieën te ontwikkelen voor het opsporen en begrijpen van meer wederzijds voordelige manieren van samenleven voor alle zoë binnen een gegeven ruimte. Met: Christine Hvidt, Philipp Groubnov, Vivien Vuong, Alexander Köppel, Andrzej Konieczny en Leon Lapa Pereira van de ArtScience interfaculteit van de Hogeschool voor de Kunsten, en onderzoekers Rodrigo Delso en Eric Kluitenberg.
Omleiding Op zoek naar het pluriversum
Ga met een van onze omleiders mee op pad door het pluriversum, een wereld waarin meerdere werelden tegelijk kunnen gedijen. Hoe realistisch is dat, een wereld waarin mensen en andere wezens in harmonie met elkaar en hun omgeving samenleven? Een rechtvaardige wereld, waarin we samen een toekomst vormgeven die werkelijk toekomst heeft?
Luister!
We weten nog niet zeker of het een lezing, een performance of een workshop wordt. Wat buiten kijf staat is dat kunstenaar en activist Suzanne Dhaliwal deelnemers aan dit programmaonderdeel meeneemt op een verkenningstocht van wat er in deze tijd van ecocide en klimaatcrisis voor kunstenaars en ontwerpers op het spel staat. Ze vertelt onder meer welke creatieve strategieën zij zelf toepast in haar strijd voor een meerstemmige klimaatbeweging en een klimaatdebat waarin mensenrechten als vanzelf zijn inbegrepen. Dhaliwal zet zich in voor een diverse en inclusieve activistische gemeenschap. Ze beschouwt luisteren als een essentieel maar gemakkelijk over het hoofd gezien onderdeel van actievoeren.
Inauguratie van Het Nieuwe Instituut als Zoöp
Een zogeheten 'Zoöperatie' is een coöperatieve samenwerking met wat in het Oudgrieks zoë werd genoemd; met al het leven, waaronder mensen, dieren, planten en microben. Het is een revolutionair organisatiemodel dat door de meest uiteenlopende instellingen of initiatieven kan worden aangenomen. Wanneer een organisatie een Zoöp wordt, leggen de menselijke leden van het samenwerkingsverband zich erop toe om op een gelijkwaardige manier te leren werken met de anders-dan-menselijke leden. De stemmen en belangen van die anders-dan-menselijke vormen van leven worden vertegenwoordigd door een functionaris die de Spreker voor de Levenden wordt genoemd.Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 22 april geven de initiatiefnemers een toelichting op het model van de Zoöp en gaan wij in op de keuze van Het Nieuwe Instituut om voortaan als zodanig te opereren. We stellen onze Spreker voor de Levenden, de natuurinclusieve landschapsarchitect Maike van Stiphout, aan u voor. Samen ondertekenen we het contract waarmee Het Nieuwe Instituut officieel een Zoöp wordt. Vervolgens gaan wij met uiteenlopende gasten in gesprek over de betekenis van Zoöperatief samenleven en -werken.
Lees verder in een interview met onderzoeker en Zoöp-initiatiefnemer Klaas Kuitenbrouwer, of bekijk in het magazine de toelichting op het Zoöp-model en een aantal voorbeelden van proto-Zoöps.
Earth as Superfood
Kom langs en proef eetbare aarde uit De Nieuwe Tuin! De Amsterdamse kunstenaar masharu brengt een verzameling eetbare aarde van over de hele wereld samen. De presentatie nodigt het publiek uit om hun kennis over voedsel en culturele tradities te herzien met behulp van creatief denken. Earth as Superfood gaat in op de volgende vragen: Wat staat er achter de aarde-etende traditie? Waar komt de eetbare aarde vandaan? Wat zijn de mogelijke voordelen en gevaren van het eten van aarde? Hoe beïnvloeden de materiële eigenschappen van aarde de smaak ervan?
Radioshow Living the pluriverse
Sophie Krier en Erik Wong, samenstellers van de tentoonstelling Op zoek naar het pluriversum, praten met gasten Sean Leonard, Miquel Hervás Gómez, Nina van Hartskamp, la C.A.R., Joke Robaard, Aslı Hatipoğlu, Huis van de Toekomst, Eva Pfannes & Silvain Hartenberg (Ooze), Mhairi Killin, Kornelia Dimitrova, Cynthia Hathaway en onverwachte gasten. Praten over het pluriversum is leuk, maar hoe zorg je ervoor dat je het ook daadwerkelijk bent?
De Nieuwe Tuin
Na ingrijpende winterwerkzaamheden heropenen we De Nieuwe Tuin. Na de herinrichting bieden mensen, dieren en planten elkaar nog steeds de ruimte. De tuin staat nu aan het begin om weer volop te groeien en bloeien. Luister, kijk om je heen en ga zelf op onderzoek uit.
Groen in de stad #3: Museumpark
De meeste mensen kennen het Museumpark in Rotterdam van de vele musea die er staan, zoals Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal, Huis Sonneveld, Natuurhistorisch Museum, Het Nieuwe Instituut en het recent opgeleverde museumdepot naar ontwerp van MVRDV. Veel minder bekend is dat het Museumpark ooit een weidse en groene enclave was in Rotterdam. Het gebied stond bekend als het 'Land van Hoboken', vernoemd naar de toenmalige eigenaar. Na de verkoop van de grond aan de gemeente in 1924 werd het een openbaar stadspark, waar uiteenlopende opvattingen over de functie van groen in de stad hun sporen hebben nagelaten. Nu aan de vooravond van een nieuwe inrichting van het park, gaan we in een podcast opzoek naar deze ideeën. Kunnen we deze nog ervaren en herkennen? En wat vinden de huidige gebruikers van het museumpark?