Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

New Materials, New Business Models

Een gesprek over zakelijke strategieën voor materiaalinnovatie vanuit duurzaam perspectief met ontwerpers Bastiaan de Nennie, Heleen Klopper, Jo Meesters en Lilian van Daal. Onder leiding van Andrea van Pol.

22 maart 2018 19:30 - 21:00

Bastiaan de Nennie. Foto: Ilco Kemmere.

Een duurzaam product begint bij een duurzaam materiaal. Steeds meer ontwerpers zijn zich hiervan bewust en doen onderzoek naar hergebruik en ontwikkeling van nieuwe materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Maar wat is er voor nodig om de mogelijkheden van deze materialen werkelijk toe te passen in concepten en producten en productiemethoden op te schalen?

Vier pioniers op het gebied van materiaalinnovatie gaan het gesprek met elkaar aan over hun werkwijze en ervaringen als ondernemers. Zij kiezen elk voor een ander type benadering.

Bastiaan de Nennie stelt zich als ontwerper ondernemend op en investeerde het prijzengeld van de Design Talent Keep an Eye Grant in een experimenteer- en ontmoetingsplek in Rotterdam. Hoe vergaat het hem een half jaar later? Jo Meesters en Heleen Klopper zijn eerder op zoek naar een goede match met een zakelijke wederhelft. Meesters vanuit het idee hergebruik van materialen te koppelen aan een culinair concept. Hoe staat het hiermee en wat zijn de mogelijkheden als die persoon nog niet gevonden is? Tot slot zoekt Lilian van Daal verbinding met de industrie door in dienst of freelance haar onderzoek en concrete oplossingen een stap verder te kunnen brengen.

De deelnemers van deze Design Dialogue zijn allen oud-genomineerden voor de New Material Award, een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Om hen te ondersteunen en de impact van hun werk te vergroten hebben Stichting DOEN en Impact Hub Amsterdam met hen de New Material Award Business Model Challenge georganiseerd.

Bastiaan de Nennie

In het werk van Bastiaan De Nennie vormen objecten uit het pre-digitale tijdperk bouwstenen voor virtuele creaties. Hij onderzoekt daarmee de relatie tussen ambacht, tastbaarheid en de verbeelding. De Nennie studeerde in 2015 af aan de Design Academy in Eindhoven. Met zijn afstudeerproject The Digital Virtuosity won hij in datzelfde jaar de New Material Award. Voorheen maakte De Nennie voornamelijk 2D-prints in hoge resolutie van zijn digitale werk. Na de aanschaf van een 3D-printer is het voor hem nu ook mogelijk om zijn virtuele ontwerpen fysiek te maken.

Lilian van Daal

Lilian Van Daal ziet zichzelf als een bemiddelaar tussen de natuurlijke wereld en de ontworpen wereld. Ze experimenteert met innovatieve technologieën en materialen om zo nieuwe vormen en structuren te creëren. Van Daal studeerde in 2010 cum laude af aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen te Arnhem met haar Biomimcry softseating project, dat de hele wereld over reisde. In 2015 won ze de Volvo design challenge met een vervolg op haar afstudeerwerk. Sindsdien combineert ze haar eigen werk als product designer met werk voor Studio Drift, Feiz Design, Bleijh Concept & Design en StudioMOM.

Heleen Klopper

Heleen Klopper is productontwerper en wolspecialiste. Duurzaamheid, reparatie en traditie zijn sleutelbegrippen in haar praktijk. Ze onderzoekt de materialiteit van textiel in relatie met het lichaam en als medium tussen mensen en hun omgeving. Klopper bedacht Woolfiller, een product waarmee beschadigde wollen kleding kan worden gerepareerd. Door de specifieke eigenschap van wol hecht het materiaal zich vast om niet meer los te laten, zelfs niet in de was. Haar nieuwste reparatieproject is Made to Mend, waarbij ze op basis van een special ontworpen stof het traditionele stoppen herintroduceert.

Jo Meesters

De grootste drijfveer van Jo Meesters is de zoektocht naar innovatie in materialen en technieken, met de focus op duurzaamheid. Hij zet zich met name in op hergebruik van materialen. Meesters probeert de kloof tussen ambacht en massaproductie te overbruggen en emotionele waarde aan zijn producten toe te voegen. Hij studeerde in 2001 af aan de Design Academy in Eindhoven en begon in 2007 zijn eigen studio.

Andrea van Pol

Redacteur en presentator Andrea van Pol is onder meer bekend van AVRO's Kunstuur en De Slag om Nederland. Daarnaast is ze zeer betrokken bij de Nederlandse culturele sector. Als presentator en dagvoorzitter staat ze op podia door het hele land.

New Material Award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. Nieuw materiaal of vernieuwend materiaalgebruik vormt daarbij de leidraad.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à ¬ 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.