Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Living Archives: a Celebration of Design and Digital Culture

Kom op 20 juni naar het Nieuwe Instituut voor een dagvullend programma dat design en digitale cultuur archieven in de spotlight zet. Ontdek nieuwe verbindingen tussen archieven, en leer meer over innovatieve archiefpraktijken door deel te nemen aan rondetafelgesprekken, live podcastopnames en workshops.

20 juni 2024 07:30 - 17:30

Beeld uit de video Seeking Shelter: Christophe Coppens van Luc Schraauwers

Ontvang Eerste Hulp bij Archiveren van de archiefcoaches van NADD, blader door geselecteerde publicaties in de Reading Room of ga mee op een omleiding door Dutch, More or Less, de nieuwe designtentoonstelling in Nieuwe Instituut! Als afsluiting van de dag is er de opening van een nieuwe presentatie van de campagne Archives at Risk: Seeking Shelter, en een feestelijke lancering van het speciale archiefnummer van De Gids, waarin artistieke, poëtische en literaire invalshoeken op design- en digitale cultuurarchieven worden belicht.

Programma

  • 9:30 - 10:00 Deuren open
  • 10:00 - 12:00 Plenaire sessie: Netwerkarchieven/Archieven van netwerken
  • 12:00 - 13:00 Rondetafelsessies
  • 13:00 - 14:00 Lunch
  • 14:00 - 15:30 Live podcast + workshopsessies #1
  • 15:30 - 17:00 Live podcast + workshopsessies # 2
  • 17:15 - 19:30 Lancering De Gids en feestelijke borrel

Download de timetable here.

10:00 - 12:00 Plenary Session: Networked Archives/Archives of Networks

Gemodereerd door Margerita Osipian

Met de komst van Linked Open Data en collectieplatforms zijn er nieuwe mogelijkheden om design en digitaal cultureel erfgoed vanaf verschillende locaties met elkaar te verbinden. Het concept van netwerkarchieven verwijst echter ook naar de sociale netwerken van mensen op verschillende locaties die archieven maken en onderhouden. In deze plenaire sessie zullen we horen hoe Archival Consciousness innovatieve platforms creëert die webben van archiefmateriaal, makers en plaatsen samenbrengen; hoe Archival Horizons diasporische verbindingen door het Caribisch gebied traceert; en hoe het collectief Time.iscapital autonome creatieve collectieven 3D in kaart brengt wiens werk buiten het domein van institutionele archieven valt.

12:00 – 13:00 Parallel Roundtables

Doe mee aan een van de drie rondetafeldiscussies waarin ontwerpers, onderzoekers en archivarissen nieuwe manieren verkennen om de vliedende en ongrijpbare delen van ons erfgoed op het gebied van design en digitale cultuur te archiveren. Met Robert van Rixtel (Dutch Graphic Roots), Maud Seuntjens (Sonic Acts), Carlien Macnack, Nico Thöne (EKWC); Marije Grund (Dutch Design Foundation), Patrick Hutchinson (resident, -1), Mohamad Deeb, Sara Culmann, Carolina Pinto (Institute for Network Cultures) en meer.

Rondetafel 1. Archiving Practice

Ontwerpers en kunstenaars blazen nieuwe leven in archiefmateriaal, maken het tastbaar en geven nieuw publiek toegang tot onbekende geschiedenissen. In deze rondetafel verkennen ontwerpers, makers en onderzoekers de centrale rol van archiefmateriaal in hun eigen werk. Met Mohamad Deeb; Sara Culmann; Riangelo Christie en Aimée Zito Lema. Gemodereerd door Lani Hanna (Interference Archive) en Alexandra Barancova.

Rondetafel 2. Archiving Presence

Elk jaar bezoeken honderdduizenden mensen in Nederland festivals, tentoonstellingen en andere evenementen die design en digitale cultuur in de spotlight zetten. Deze volle zalen waar mensen maken, luisteren en elkaar ontmoeten, zijn de plek waar de meest vooruitstrevende design- en digitale cultuur tot bloei komt. Alleen deze evenementen zijn van nature vluchtig. Hoe maken we een verslag van deze belangrijke gebeurtenissen? Met Marije Grund (Dutch Design Foundation); Maud Seuntjens (Sonic Acts); Patrick Hutchinson (-1) en Carolina Valente Pinto (Institute for Network Cultures). Gemodereerd door Margarita Osipian (The Hmm)

Rondetafel 3. Archiving Perspectives

Wat voor verhalen zijn er te vinden in archieven van design en digitale cultuur? Hoe vormen deze archieven een bron van inspiratie voor kunstenaars, ontwerpers en historici om nieuwe interpretaties van het verleden te creëren? En hoe kunnen verhalen - in de vorm van oral histories [mondelinge geschiedenissen] - rijke archieven van kennis en ervaring vormen? Met Robert van Rixtel (Dutch Graphic Roots); Nico Thöne (EKWC); Carlien Macnack en Jenna Vervoorn. Gemodereerd door Tijn van de Wijdeven en Eline de Graaf.

14:00 - 15:00 Nos bida, Nos storia - (counter) narratives and inviting (back) our stories

Neem deel aan een live podcastopname met NADD-gastcurator Gyonne Zafira, Onias Landveld (Productiehuis Wosu) en Andrea Scholz over institutionele verhalen en rollen in de uitdagende processen van restitutie en het opbouwen van relaties tussen gemeenschappen en instellingen. Wat is de rol van 'de gemeenschap' in restitutie van koloniale artefacten en verhalen? Wat hebben we nodig in deze relatie tussen 'de gemeenschap' en 'het instituut' die een erfenis is van ons koloniale verleden en in onze huidige neo- of postkoloniale samenleving?

Beeld: Syrian Design Archive

14:00 - 17:00 Workshop Sessies

Het middagprogramma staat in het teken van luisteren en maken. Doe mee aan praktische workshops met innovatieve archivarissen, digitale makers en onderzoekers. Experimenteer met het maken van archiefcollages met Syrian Design Archive; leer nieuwe tools voor ethisch archiveren met Collecting Otherwise; woon een luistersessie en workshop bij over sonische archivering met Palestine Sound Archive of leer hoe je je digitale geheugen kunt opschonen en hergebruiken met The Hmmm en Teresa Fernandez-Pello. Elke workshop heeft slechts 15 plaatsen, dus zorg ervoor dat je op tijd je plek reserveert. Hieronder vind je een gedetailleerde beschrijving van de workshops.

Syrian Design Archive: Collaging History

Doe mee aan deze knip-en-plak en collage workshop waar je archiefmateriaal kunt remixen en meer kunt leren over experimentele typografie en design uit de Syrische diaspora. Syrian Design Archive is een non-profit documentatieproject dat is opgericht door Kinda Ghannoum, Hala al Afsaa en Sally Alassafen. Het archief documenteert een reeks gedrukte en niet-gedrukte materialen, waaronder vintage straatnaamborden, films, postzegels, boeken, flyers en andere vliedende zaken die vernietigd dreigen te worden.

Collecting Otherwise | Archival Care Riders

Hoe kan een archief worden verzorgd? Hoe kan de instelling voor de donateur zorgen en ervoor zorgen dat aan zijn behoeften en wensen wordt voldaan? Doe mee met leden van de Werkgroep Collecting Otherwise om deze vragen te verkennen in een actieve workshop die de rollen van archiefvormer, donateur, archivaris en gebruiker herpositioneert door een zorgmethode voor het archief toe te passen die praktisch kan worden gebruikt door leden van de instelling en de omringende gemeenschap.

Palestine Sound Archive: listening as an embodied tool

In deze workshop verken je het luisteren als een instrument waarmee geschiedenissen, herinneringen en folklore ontsloten kunnen worden. Ook onderzoeken we hoe materiële cultuur geluid, verhalen en sensaties herbergen. De workshop verkent ook het concept van het archief, wat het voor ons betekent, wie er toegang toe heeft en welke belichaamde reacties het kan oproepen. Dit is geïnspireerd op Momin Swaitat zijn eigen achtergrond als Palestijnse bedoeïenen kunstenaar die stamt uit een lange familie van muzikanten en verhalenvertellers, en zijn ervaring met het oprichten van het eerste door Palestijnen gerunde platenlabel, dat zich richt op het herbewerken, heruitgeven en opnieuw onderzoeken van geluiden uit het Palestijnse archief.

The Hmm: e-kondo your life

Opruimgoeroe Marie Kondo werd wereldberoemd met haar opruimtips. Hoe ziet de digitale KonMari-methode eruit? Elke vraag die we stellen aan chatGPT of elke website die we googelen heeft een impact op het milieu. Omdat we alles in de cloud opslaan en we onze cloudopslag met een klik kunnen uitbreiden, realiseren we ons niet het werkelijke gewicht van onze gegevens. In de e-kondo workshop leer je samen met Lilian Stolk hoe je aan de slag kunt met verwijderen en maak je een mascotte om een dierbaar verwijderd bestand te onthouden.

Teresa Fernandez-Pello/-1 : What do your last 5 Google searches say about you?

Reis af naar het digitale cultuur lab -1 (minus one) en doe mee met Teresa Fernandez-Pello voor een unieke verkenning van je persoonlijke gegevens. In deze workshop combineer je het eeuwenoude gereedschap van de astrologie met moderne zoek- en filtertools en Google autocomplete voorspellingen. Je zult ontdekken hoe je zoekopdrachten verborgen patronen en motivaties kunnen onthullen en verrassende verbanden tussen je persoonlijkheid en online gedrag kunnen blootleggen.

15:30 - 17:00 Opening ‘How Do We Remember?'

Na de 'Nos Bida, Nos storia' rondetafel kun je deelnemen aan de opening van de veelzijdige tentoonstelling 'How Do We Remember?' waar Serana Angelista hun nieuwe werk 'The Promised Land' zal bespreken samen met curator Gyonne Zafira. Ze zullen diep graven in familiearchieven en het belang toelichten van herinneringen en oral histories vanuit verschillende contexten en door de ogen van verschillende kunstenaars. Ook krijg je een voorproefje van de tentoonstelling die op 5 juli worden geopend in het Archivo Nacional Aruba.

17:15 - 18:00 Lancering van De Gids

Afronding en reflectie in het auditorium met een speciale themanummer van De Gids met originele essays, poëzie en visuele essays over het onderwerp van design en digitale cultuurarchieven.

18:00 - 19:30 Feestelijke borrel and afsluitend programma

Doorlopend programma

Eerste hulp bij archiveren Beter archiveren begint bij jezelf! De NADD biedt een toolkit voor ontwerpers en makers om te beginnen met het archiveren van hun eigen werk. Tijdens deze dag kun je een archiefcoach bezoeken voor een snel adviesgesprek over je eigen archiefpraktijk – en meer te weten komen over de gratis bronnen en trainingen die beschikbaar zijn.

NADD Studiezaal Neem een pauze van de drukte en ontspan in het Research Centre, waar een gezellige hoek is ingericht met publicaties die zijn geproduceerd door NADD-partners, onderzoekers en andere medewerkers.

Detours Volg een omleiding voor een unieke verkenning van 'How Do We Remember' en 'Archives at Risk: Seeking Shelter', twee tentoonstellingen in opdracht van het NADD die meer zichtbaarheid te geven aan design- en digitale cultuurarchieven.

Voor dit evenement zijn er Dagkaarten en individuele tickets voor dagdelen beschikbaar. Voor gratis Solidariteits tickets of groepstickets: stuur ons een bericht via nadd@nieuweinstituut.nl

Taal: Engels | Locatie: Nieuwe Instituut | Tickets: 25,- / 15,-

Tickets

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.