Ertsstromen met Formafantasma
Op 3 mei 2017 presenteerde Designduo Formafantasma hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maakten verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartners waren curator Natasha Hoare en kunstenaar Giuseppe Licare. Moderator was Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).
3 mei 2017 19:30 - 21:00
Studio Formafantasma
Andrea Trimarchi en Simone Farresin vormen samen Studio Formafantasma, een Italiaans design-duo, gevestigd in Amsterdam. Het werk van Formafantasma wordt gekenmerkt door experimentele materiële onderzoeken, onderzoeken naar de relatie tussen de traditie en de lokale cultuur, een kritische benadering van duurzaamheid, en reflecties over het belang van objecten als culturele betekenisdragers.
Natasha Hoare
Natasha Hoare is curator bij Witte de With, Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam. Ze is als co-curator opgetreden bij de tentoonstellingen Art In The Age Of...Energy and Raw Material en Art In The Age Of...Asymmetrical Warfare, en heeft de begeleidende publicatie Art in the Age Of& geredigeerd (2015). Het programma, dat een jaar heeft geduurd, onderzocht de productie en circulatie van kunst in hedendaagse economische, materiële en technologische netwerken.
Giuseppe Licare
Giuseppe Licari studeerde aan de AKI in Enschede en de Academie voor Beeldende Kunst in Bologna. Hij ontwikkelt projecten rondom industrieel en natuurlijk erfgoed vaak op locatie, onder meer op Sicilië, in Rotterdam en in Idaho en in samenwerking met partners als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, TU Delft of bosbrandbestrijders.
Design Dialogues
Een veelzijdige reeks dialogen met makers, ontwerpers en beschouwers over design. De discussies richten zich op het ontwerpproces van grondstof tot eindproduct en verkennen onderwerpen als esthetiek, technologie en ethiek. Speciale aandacht gaat uit naar de interactie tussen objecten en duurzaamheid als onderdeel van een cyclische benadering van het ontwerpproces. In de dialogen wordt onderzocht hoe traditionele noties als waarde en materialiteit opnieuw betekenis krijgen in een van design doordrongen cultuur, gemedieerd door digitale technologieën.