Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Designing the Surface

Op deze avond bogen ontwerper Chris Kabel, die als fellow bij Het Nieuwe Instituut het concept voor de tentoonstelling 'Designing the Surface' ontwikkelde, digitale media kunstenaar Lucy Hardcastle, Jurrien Brouwers (Philips) en designcriticus Alice Rawsthorn zich over het oppervlak. Lees hier de tekst van Rawsthorns lezing.

23 maart 2017 19:30 - 21:30

Lucy Hardcastle - Glow

Tentoonstelling

De tentoonstelling _Designing the Surface_ onthult niet alleen de betekenis van de laatste laag van het object, maar ook het belang van een diepgaande uitwisseling tussen ontwerpers, instituten, media en experts uit de industrie en technologie om de potentie van het oppervlakte te vatten. De afwerking wordt in feite twee keer ontworpen: allereerst op moleculair, tweedimensionaal niveau, en vervolgens op het moment dat het materiaal in de echte wereld worden toegepast.

Chris Kabel zal uitleggen hoe zijn research fellowship hem liet inzien dat de afwerking een nieuw soort materiaal is. Dit idee manifesteert zich in een tentoonstelling, een materiaalonderzoek en een reeks artikelen. In de eerste bijeenkomst van een serie gesprekken, zal Jurrien Brouwer (senior design lead voor materialen en afwerkingen bij Phillips) uitleggen hoe het bedrijf het idee van oppervlakte benadert. Als R&D de prestatielat voor afwerkingen voor de consumentenmarkt hoger legt, wat voor effect heeft dat op de ervaring van het gebruik van die objecten in huis? Welke gebruikersbelangen drijven deze designexperimenten, en hoe worden deze innovatieve visies vertaald naar het dagelijkse leven?

Virtuele ruimte

Vervolgens zal de in Londen gevestigde ontwerper Lucy Hardcastle haar ontwerpmethode voor oppervlakten, zich bevindend in het grijze gebied tussen fysieke en virtuele ruimte, toelichten. Hoe maakt technologie het mogelijk om op het niveau van het onmogelijke te werken? Wat voor effect heeft dit op haar benaderingswijze van tastbare materialen? Wijst haar praktijk erop dat designers in het domein van coderen en animatie nieuwe vaardigheden en capaciteiten nodig hebben?

Tenslotte zal designcriticus Alice Rawsthorn de discussie in het licht bezien van een langere designgeschiedenis, alsmede van de huidige situatie in het creatieve veld. Hoe hebben designers zich door de jaren heen beziggehouden met afwerking en wat voor relatie ontstaat er tussen die benaderingen en het belang van 'smart', 'goede', 'eerlijke' of 'iconische' designresultaten?

De avond omvat scherpe presentaties en gerichte discussies tussen Chris Kabel, gasten en het publiek, waarin de diverse en complexe betekenissen van afwerking worden ontvouwd. Het evenement wordt gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut, R&D).** **

Chris Kabel

Chris Kabel ontwerpt gebruiksvoorwerpen, vaak door bestaande objecten en materialen vanuit een onverwacht perspectief te vervormen. Door een expliciete scheiding van functie, materiaal en vorm verwarren zijn ontwerpen: ze beschikken over eigenschappen die op grond van hun uiterlijk niet worden verwacht. Chris Kabel studeerde aan de Design Academy Eindhoven en heeft sinds 2002 zijn studio in Rotterdam. Voor zijn innovatief materiaalgebruik won hij in 2009 de DOEN Materiaalprijs. Chris Kabel is research fellow bij Het Nieuwe Instituut.

Jurrien Brouwer

Jurrien Brouwer is Senior Design Lead Materials & Finishes bij Philips Design. Hij begon na zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven als product designer, maar vond al snel zijn talent op de afdeling Trends Analysis en Colors Materials & Finishes bij Philips. In zijn huidige rol als Senior Design Lead onderzoekt hij nieuwe expressies in materialen en technologieën om deze vervolgens klaar te stomen voor productie.

Alice Rawsthorn

Alice Rawsthorn is geboren in Manchester en is gevestigd in Londen, en schrijft over design in de International New York Times en Frieze. In haar nieuwste boek Hello World: W_here Design Meets Life_ onderzoekt ze de impact van design op ons leven, verleden, heden en toekomst. Alice spreekt regelmatig over design op evenementen, waaronder TED en de jaarlijkse vergaderingen van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Alice is voorzitter van trustees van de Chisenhale Gallery en de hedendaagse dansgroep Michael Clark Company, en een trustee van de Whitechapel Gallery. Ze werd bekroond met een Orde van het Britse Rijk (OBE) voor haar verdiensten in ontwerp en de kunsten.

Lucy Hardcastle

Lucy Hardcastle is een interdisciplinair ontwerper en digitale kunstenaar. Haar werk richt zich op tactiliteit, visuele illusies en sensuele esthetiek door middel van digitaal gegenereerde beelden, beeldhouwkunst, decorontwerp en bewegend beeld. Haar werk belicht de spanningen tussen fysieke en virtuele werelden, en is bedoeld om gebruikers en kijkers opnieuw met materialiteit in contact te brengen. Haar huidige projecten zijn gericht op het overbruggen van de digitale en fysieke aspecten en deze tot meeslepende experimentele stukken te maken.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.