Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

De Architectuur van een Wondere Wereld

In de eerste editie van 'TNL! In the Works' presenteert Saskia van Stein, curator, samen met ontwerpers Frédérique Albert-Bordenave en Irene Stracuzzi haar onderzoek naar de culturele impact van Disney. Deelnemers krijgen een kijkje in de keuken van de tentoonstellingsmaker en denken mee: welke ideeën en idealen vormen de wereld zoals Disney deze aan ons presenteert? En hoe maak je een keuze uit de verschillende verhaallijnen en perspectieven?

21 januari 2021 19:30 - 21:00

Woonwijk Burj Al Babas in Mudurnu, Turkije. Foto Esin Deniz / Shutterstock.com.

De research ligt ten grondslag aan de tentoonstelling De Architectuur van een Wondere Wereld die vanaf september 2021 te zien is bij Het Nieuwe Instituut.

Disney: De Architectuur van een Wondere Wereld

Walt Elias Disney (1901-1966) creëerde zowel op als buiten het scherm fantasievolle werelden om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Wat in de jaren dertig kleinschalig begon met cartoons en animatie groeide via cinema, pretparken, resorts en cruise vakanties uit tot een wereldwijd media-imperium. Dit is echter maar één kant van het verhaal. Walt Disney liet zich inspireren door Europese culturele uitingen zoals literatuur en architectuur. Disney gebruikte nostalgie, simplificatie en cuteness om het publiek te verleiden op te gaan in zijn wereld waar fictie en werkelijkheid versmelten. Maar als protagonist van de Amerikaanse Droom staat Disney aan de basis van _een bepaald soort _culturele productie. Met het witte gezin in het middelpunt wordt een eenzijdige identiteit geprojecteerd. Genderrollen en raciale stereotyperingen worden via geanimeerde personages en verhaallijnen versterkt, wat bijdraagt tot de normalisering van discriminatie en de uitsluiting van 'anderen'.
Nu Disney+ onze huiskamers binnenstroomt, wordt het Disney ethos verder geïntegreerd in ons dagelijks leven. Hoe beïnvloedt dit de relatie met onze omgeving en met ons eigen zelfbeeld?

TNL! In the Works

Bij In the Works van Thursday Night Live! krijgen deelnemers een kijkje achter de schermen van Het Nieuwe Instituut en denken mee met onderzoek, tentoonstellingen en programma's die in voorbereiding zijn.

Saskia van Stein

Curator Saskia van Stein, momenteel hoofd van de MA The Critical Inquiry Lab bij de Design Academy Eindhoven, was eerder artistiek directeur van Bureau Europa, Platform voor Architectuur en Design in Maastricht en curator bij het Nederlands Architectuurinstituut. Van Stein's interesse in het maken van tentoonstellingen en de 'politics of curating' heeft haar ertoe gebracht om verschillende formats en methoden van kennisproductie en performativiteit te verkennen. Daarnaast onderzoekt van Stein hedendaagse maatschappelijke urgenties, hoe ze zich manifesteren op verschillende schalen, hoe ze worden geanalyseerd, gevisualiseerd en uitgedrukt in de ontworpen omgeving.

Frédérique Albert-Bordenave

Frédérique Albert-Bordenave (Canada) is een beeldende kunstenaar en art director bij Random Studio. Zij is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 2017, waar zij Architectural Design studeerde. Haar werk is tentoongesteld in onder andere De Koepel in Haarlem (2018) en Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) in 2020. Haar boek " (lees: quotation mark) werd gepresenteerd bij Foam Editions. Albert-Bordenave werd geselecteerd door de Amsterdam Fonds voor de Kunsten (AFK) voor de 3Package Deal programma 2018/2019.

Irene Stracuzzi

Irene Stracuzzi is een grafisch ontwerper gebaseerd in Amsterdam. Zij geeft les aan de Master afdeling aan de Design Academy Eindhoven als design tutor. Gespecialiseerd in grafisch ontwerp, art direction en informatie design, werkt Stracuzzi zelfstandig en collaboratief voor klanten binnen het veld van kunst en cultuur. Haar onderzoekspraktijk richt zich op het vertalen van complexe bevindingen naar toegankelijke visuele formats, die de rol van design reflecteren als een kritische tool om kennis te delen.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.