Archive Talks: MVRDV
Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV, maar kan dit niet integraal bewaren. Het archief bevat onder meer een omvangrijke verzameling maquettes. Conservator Suzanne Mulder bespreekt in deze Archive Talk de afwegingen en gesprekken die voorafgaan aan de keuze van maquettes die opgenomen zullen worden in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt zo'n ingewikkelde selectie tot stand?
6 december 2018 18:45 - 19:30
Tijdens deze Archive Talk neemt Suzanne Mulder, conservator van Het Nieuwe Instituut, ons mee in de afwegingen en keuzes die voorafgaan aan de geplande selectie van maquettes van architectenbureau MVRDV. Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV. Van de ruim 350 maquettes en modellen die daarbij zijn overgedragen, zullen er naar verwachting circa 150 definitief worden opgenomen in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt deze selectie tot stand?
Sinds de oprichting van het bureau in 1991 zijn er letterlijk duizenden maquettes gemaakt. Een groot deel van de maquettecollectie van MVRDV bestaat uit studiemodellen gemaakt van blue foam (een gemakkelijk modelleerbaar soort polystyreen), maar er zijn ook modellen van karton, plastic, kunsthars en 3D-geprint kunststof. Van een aantal sleutelprojecten bewaart Het Nieuwe Instituut de hele serie, als documentatie van het gehele ontwerpproces. Van andere projecten niet. Deze selectie vraagt om een zorgvuldige afweging, die conservator Suzanne Mulder in nauw overleg met MVRDV maakt. Tijdens deze Archive Talk neemt zij ons aan de hand van concrete voorbeelden mee in de afwegingen en in het gesprek dat zij met MVRDV voert om tot de uiteindelijke selectie te kunnen komen.
MVRDV
MVRDV werd in 1991 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het architectenbureau viel op door vooruitstrevende projecten zoals Villa VPRO in Hilversum en de WoZoCo ouderenhuisvesting in Amsterdam. Sindsdien volgden talloze projecten die uiteenlopen van gebouwen en stedenbouwkundige plannen tot meubels en ontwerpsoftware zoals Function Mixer en Region Mixer. In Rotterdam werd in 2014 de Markthal opgeleverd en op dit moment wordt gebouwd aan het Depot van Museum Boijmans van Beuningen. Het archief van MVRDV is een bron van kennis over de geschiedenis en werkwijze van het bureau, maar ook een weerspiegeling van de algemenere ontwikkelingen in de architectuur vanaf de jaren negentig. Zo bevat het archief bijvoorbeeld een schat aan informatie over de invloed van globalisering en digitalisering op de architectuur, over de veranderende rol van de architect en over innovaties op het gebied van verdichting, duurzaamheid en mobiliteit.
Speculatief Design Archief
Met een tijdelijk archief speculeert Het Nieuwe Instituut op het belang van een archief van het Nederlandse design en digitale cultuur. Een geheugen van het Nederlandse ontwerp. Wie zal wat voor de toekomst gaan bewaren? Waarom en hoe? Samen met de bezoekers achterhaalt het archief de waarde van topstukken en verborgen schatten. Aan de hand van aanstekelijke voorbeelden verkent het _Speculatief Design Archief _de vorm en betekenis die zo'n collectie in de toekomst kan krijgen.
Thursday Bite
Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à ¬ 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.
Word Member
Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.