Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Archieftraject XXS: Aan de slag met je eigen archief

Bezit je een schat aan archiefmateriaal en wil je beter inzicht krijgen waar deze uit bestaat? Of ben je op zoek naar manieren om structuur aan te brengen in het uiteenlopende archiefmateriaal? Met de workshop Archieftraject XXS neem je samen met andere ontwerpers, makers en organisaties je archief onder de loep, en zet je concrete stappen om je archief te organiseren.

1 juni 2023 12:00 - 15:00

Een foto van een tafelblad met verschillende vellen beschreven blauw papier en andere afbeeldingen.

Archief The Beach, deelnemer van het Archieftraject 2022. Foto: Anna Klevan

De workshop start met een presentatie van Guido Jansen, projectleider van het Archieftraject, die je in vogelvlucht meeneemt door de stappen die je kunt ondernemen om je eigen archief te maken. Vervolgens maak je kennis met deelnemers die je voorgingen in het Archieftraject, en wordt het proces versneld opgestart: in één middag doorloop je het traject en al zijn aspecten. Zo leer je hoe je je archief kan ordenen en beschrijven, en ook om doelgericht te bepalen wat er wel en niet opgenomen wordt in je archief. Dit vormt de basis voor het opstellen van een persoonlijk actieplan. Zodat je, met deze nieuw verworven kennis, je eigen archiefproces verder kan ontwikkelen, uitvoeren en onderhouden.

Wanneer?

De workshop vindt plaats op 1 juni van 14:00 tot 17:00. Voor aanvang van de workshop, van 13:00 tot 13:30, is het mogelijk om een gratis rondleiding te volgen van een van onze omleiders in de tentoonstelling Archives at Risk. Aanmelden voor een of beide activiteiten kan via de onderstaande link.

Voor wie?

Voor makers, initiatieven en organisaties actief op het gebied van design en digitale cultuur.

Taal: Nederlands | Locatie: Nieuwe Instituut | Tickets: gratis

Meld je aan

Aanmelden

Voor de workshop is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je op tijd aan via bovenstaande link. Een week voor de workshop ontvang je een opdracht ter voorbereiding. Hierbij maak je een grove inventarisatie van het bewaard materiaal en benoem je uit wat voor soorten materiaal je archief bestaat. Met de uitkomsten van deze opdracht ga je tijdens de workshop aan de slag.

Banner van Archieftraject. Een gele achtergrond met in zwarte letters Archieftraject, Podiumkunst.net en het logo van NADD.

Over het Archieftraject

Elk gezelschap, ensemble, ontwerper, collectief, bureau, podium en festival bezit een schatkamer aan archiefmateriaal. De prachtige schetsen, kritische kanttekeningen en het rijke beeldmateriaal inspireren nieuwe makers, onderzoekers en het publiek. Het Archieftraject helpt instellingen en makers op weg om hun schatkamers op orde te brengen zodat ze die kunnen delen met anderen. Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur nodigen instellingen en makers uit de design-, digitale cultuur- en de podiumkunstensector uit om met hulp van een coach hun archieven in kaart te brengen en plannen te maken deze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken.

Het Archieftraject is een professionaliseringstraject voor culturele instellingen en makers waarbij zij leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe breng ik in kaart wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het eenvoudig? En wat komt er bij kijken als ik het wil delen met anderen, zoals collega's, onderzoekers, andere makers of publiek? Lees meer over het Archieftraject via Podiumkunst.net.