Zoöp-observatie: minder wenselijke bezoekers
12 september 2022
Bij het herontwerp en de heraanleg van De Nieuwe Tuin zijn de betonplaten en zitplekken in het midden van de tuin komen te vervallen. Eén van de redenen voor deze ingreep was de ontmoedigende hoeveelheid afval die rond deze zitplekken werd geproduceerd door “minder wenselijke bezoekers”. Of om die groep maar gewoon bij de naam te noemen: mensen met een verslavingsprobleem. Van de aanwezige afvalbakken maakten deze bezoekers slechts spaarzaam gebruik. Door de zitplaatsen te schrappen werd gehoopt dat deze bezoekers naar elders zouden uitwijken – het bekende waterbedeffect, maar dat terzijde.
Geconstateerd moet worden dat De Nieuwe Tuin in zijn huidige gedaante minder aantrekkingskracht uitoefent op mensen met een verslavingsproblematiek dan voorheen – maar helemaal verholpen is het probleem zeker nog niet. Elke maandag doe ik met een grijper en vuilniszak een zwerfafvalrondje door de tuin en vind daarbij tientallen attributen die wijzen op het gebruik van soft en hard drugs: plastic minigripzakjes, joint tubes, aanstekers, flapjes van vloeiverpakking, propjes aluminiumfolie en incidenteel (zoals vandaag) een injectiespuit met naald. Elke maandag ook raap ik wel een paar lege flessen (goedkope) whisky of cognac op. De concentratie van dit type zwerfafval is het hoogst langs de arcade – want dat is thans de enige plek waar nog een beetje fatsoenlijk gezeten kan worden. Let wel: natuurlijk zijn lang niet alle personen die onder de arcade zitten drugs- en alcoholgebruikers. Er zitten bijvoorbeeld ook regelmatig mensen die uitrusten van sport- en fitnessactiviteiten.
De strook langs de Jongkindstraat is de tweede plek waar elke maandag veel zwerfafval gevonden wordt. Hier is het afval anders van samenstelling dan langs de arcade: er liggen meer lege fastfoodverpakkingen en drankenblikjes die vanuit geparkeerde auto’s de tuin in zijn geworpen en veel minder drugsattributen. De enige uitzondering daarop zijn de ballonnetjes die gebruikt zijn voor lachgasconsumptie. Vroeger konden langs de Jongkindstraat ook veel lachgaspatronen worden opgeraapt maar tegenwoordig kopen de liefhebbers van lachgas het spul vooral in eenmalige, cilindervormige grootverpakkingen van ongeveer 0,6 kilo (1 liter vloeibaar gas). Zo’n lege bus of tank heb ik nog niet in de tuin gevonden.
Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.
Lees meer observaties