Zoöp-observatie: nijlgans
12 juli 2022
Op 5 juli voor het eerst gespot in de grote vijver van Het Nieuwe Instituut: een ouderpaar nijlganzen, plus elf “pijltjes” van nog maar enkele dagen oud. Zoals bekend is de nijlgans (Alopochen aegyptiaca) een invasieve exoot die zich opmerkelijk goed thuis voelt in veel West-Europese steden. In Nederland is de nijlgans voor het eerst waargenomen in 1967; sinds 2010 is de soort hard op weg om de wilde eend (Anas platyrhynchos) en andere watervogels te verdrijven uit stadssingels en -vijvers. In augustus 2017 werd de nijlgans op de EU-lijst geplaatst van te bestrijden invasieve exoten. Dat betekent dat EU-lidstaten de plicht hebben om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.
In juni van dit jaar boog de Rotterdamse gemeenteraad zich over de nijlgans naar aanleiding van een groeiende stroom klachten over ganzenpoep op recreatieweides bij zwemvijvers. Ook trottoirs en fietspaden langs sloten zouden door de nijlgans worden bevuild. Dat is vervelend voor scootmobielgebruikers en mensen die hun hond uitlaten(!). De verantwoordelijke wethouder voor buitenruimte beloofde tijdens het debat geen nijlganzen te gaan “afvangen” en doden maar wel het “nestbeheer” te gaan intensiveren. Onverbloemd gezegd komt dat neer op het rapen en vernietigen van ganzeneieren.
Net zo plotseling en mysterieus als de nijlganzen in de vijver van Het Nieuwe Instituut verschenen (waar hadden ze hun nest gehad?) bleken ze ook weer verdwenen en kwamen niet terug, tot de teleurstelling van sommige terrasbezoekers en medewerkers van Het Nieuwe Instituut die zich een paar dagen prima met het jonge grut hadden vermaakt. Het plotselinge verdwijnen leidde tot enige speculatie: zou de gemeente dan toch nijlganzen afvangen? Of zou het ouderpaar genoeg hebben gehad van al die opdringerige belangstelling?
Als ik zelf een gok zou mogen doen, hou ik het erop dat de ganzenfamilie is verhuisd vanwege het ontbreken van een veilige rust- en overnachtingsplek direct aan de rand van de vijver.
Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.
Lees meer observaties