Zoöp-observatie: uitstaande melde
26 september 2022
Als er één soort deze zomer buitengewoon succesvol was in De Nieuwe Tuin, dan is het wel uitstaande melde (Atriplex patula). Deze grijsgroene eenjarige houdt van een zanderige en stikstofrijke bodem en is een echte pioniersplant. Het is geen wonder dat de plant vooral opdook waar De Nieuwe Tuin die in 2021-2022 volledig op de schop is genomen. Zoals de naam al doet vermoeden maakt uitstaande melde sterke zijassen en vertakkingen waarmee de plant snel een struikachtige vorm aanneemt. De bladeren verschillen in hun vorm van spiesvormig met sterke zijlobben onder, tot lancetvormig zonder zijlobben boven in de plant. De bloeiwijze is die van een “schijnaar” met bloemen in kluwens. Zowel de mannelijke als vrouwelijke bloemen zijn helaas klein en onopvallend.
Om de dominantie van deze meldesoort een beetje in te tomen, is het zaak om de planten weg te halen voordat ze in het zaad komen. De zaadproductie van melde is groot; het zaad blijft ook nog eens tot zes jaar lang kiemkrachtig. Hoewel de meeste pioniersplanten na verloop van tijd weggeconcurreerd worden door meer specialistische vegetatie, heeft lang niet iedere tuinliefhebber het geduld om daarop te wachten. Bovendien dient rekening te worden gehouden met de aantrekkelijkheid van De Nieuwe Tuin voor bezoekers. Vandaar dat ik de afgelopen twee weken flink wat uitstaande melde heb getrokken. Hoe dat uitpakt zullen we volgend jaar zien.
Waar de meeste tuiniers uitstaande melde liever kwijt dan rijk zijn, geldt dat niet voor de nauw verwante soort tuinmelde (Atriplex hortensis). Met zijn donkerrode bladeren kan deze meldesoort in een overwegend groene tuin voor een prachtig kleuraccent zorgen. Die donkerrode bladeren smaken ook nog eens lekker, een beetje als spinazie. Daarom wordt deze plant ook vaak in moestuinen geteeld.
Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.
Lees meer observaties