Zoöp-observatie: Jongkindstraat
26 september 2022
Sinds een week zijn de werkzaamheden aan de Jongkindstraat eindelijk begonnen. Voor De Nieuwe Tuin betekenen deze werkzaamheden dat er binnen afzienbare termijn meer aansluiting komt met de rest van het Museumpark, zowel in visuele als fysieke zin. Want al zeker een jaar zorgt de opslag van bouwmaterialen en gereedschappen op de hoek Jongkindstraat/Museumpark voor een barrièrewerking tussen De Nieuwe Tuin en de rest van het Museumpark. Kleine zoogdieren en insecten zijn gebaat bij een aaneengesloten habitat en, als er toch sprake is van enige versplintering, bij overzichtelijke en veilige corridors tussen deze leefgebieden. De oversteek van De Nieuwe Tuin naar de rest van het Museumpark en vice versa wordt door de bouwopslagplaats behoorlijk belemmerd. Toen die tijdelijke (maar bijna anderhalf jaar durende) opslagplaats door de gemeente Rotterdam in 2020 op deze locatie werd geprojecteerd stond de hele Zoöp-gedachte binnen Het Nieuwe Instituut nog in de kinderschoenen. Vanuit het huidige, door Het Nieuwe Instituut omarmde Zoöp-model zouden vrijwel zeker vraagtekens zijn gezet bij de keuze van deze locatie voor een bouwopslagplaats.
Zoals bekend zullen de werkzaamheden aan de Jongkindstraat er uiteindelijk in resulteren dat de parkeervakken niet terugkeren en dat hier alleen nog gemotoriseerd bestemmingsverkeer zal zijn toegestaan. Na herbestrating, herinrichting en vergroening zal de Jongkindstraat hopelijk meer aansluiten op De Nieuwe Tuin dan voorheen. Dat is ook goed nieuws voor alle menselijke bezoekers, die De Nieuwe Tuin in zijn huidige vorm (terecht) ervaren als onaf en niet erg toegankelijk en uitnodigend.
Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.
Lees meer observaties