Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi: Drijvende paviljoens vanaf mei te bezoeken op de vijvers van het Nieuwe Instituut

Na het succes van Het Podium in 2022 krijgt het Nieuwe Instituut komende zomer opnieuw een echte blikvanger. Vanaf 14 mei is Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi te bezoeken, een zeven meter hoog drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons in de vijvers van het Nieuwe Instituut. Het is een primeur: het is de allereerste keer dat het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi in ons land te zien is.

28 februari 2023

Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi. Indruk van drijvende pontons. Beeld met dank aan NLÉ

Architect Kunlé Adeyemi is geboren in Nigeria en woont en werkt in Nederland met zijn bureau NLÉ. Hij doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden, de stijgende zeespiegel en woningnood. Geïnspireerd door de Afrikaanse ‘watersteden’, waar razendsnelle verstedelijking en een stijgende waterspiegel tot grote uitdagingen én innovatieve oplossingen leiden, ontwikkelde hij een drijvend, circulair bouwsysteem. Zijn drijvende paviljoens waren eerder te zien in Lagos, Chengdu, Brugge en tijdens de Biënnale van Venetië, waar het ontwerp de prestigieuze Zilveren Leeuw won.

Blikvanger
Met herkenbare, centrale thema’s als verstedelijking, woningnood en leven met water, is het onvoorstelbaar dat het werk van Adeyemi nog niet eerder in Nederland te zien was. Maar daar komt vanaf 13 mei verandering in. De blikvanger in de vijver van het Nieuwe Instituut wordt het zeven meter hoge hoofdpaviljoen MFS IIR, dat met een brug toegankelijk is vanuit Gallery 0.

In het paviljoen kunnen bezoekers de interactie aan gaan met de vissen uit de vijver middels een installatie van landschapsarchitect en kunstenaar Thijs de Zeeuw. Daarnaast maakte Shertise Solano speciaal voor de gelegenheid een kunstwerk over onze relatie met water. In de andere vijver, aan de zijde van het Nieuwe Café, komen verschillende kleinere pontons te liggen waar bezoekers ook terecht kunnen. Zowel het hoofdpaviljoen als de pontons zullen worden beschilderd door het Rotterdamse grafische kunstenaarsduo Opperclaes.

Looptijd en programmering
Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi is bij het Nieuwe Instituut te bezoeken van 14 mei tot en met 22 oktober 2023. Er zullen gedurende de looptijd diverse activiteiten worden georganiseerd, onder meer in samenwerking met Rotterdam Architectuurmaand. Er zijn regelmatig instaprondleidingen, voor kinderen en hun families is er een familie-expeditie en is er een speciale editie van Familiefest, waarbij families voor een dag VIP zijn. Ook is er ruimte voor programmering van externe organisaties.

Kijk voor meer informatie op https://nieuweinstituut.nl/projects/waterstad-rotterdam.

Noor voor de redactie, niet voor publicatie

Artist impressions van het paviljoen bij het Nieuwe Instituut vind je hier.

Pers-preview
Op donderdagochtend 11 mei krijgt pers de kans om het drijvende paviljoen als eerste te bezoeken. Een uitnodiging hiervoor volgt nog.

Neem voor vragen en verzoeken contact op met:
Robin van Essel
Persvoorlichter
r.vanessel@nieuweinstituut.nl
+31 (0)6 3803 9218

Over Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken. 

Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.  

Nieuwe Instituut is 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de vierde editie van London Design Biënnale in Somerset House (1-25 juni 2023). 

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.