Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Open Call: New Store

Nieuwe Instituut roept ontwerpers op die geïnteresseerd zijn in het testen van producten, systemen of diensten die bijdragen aan regeneratie in plaats van extractie en uitputting. Om dit mogelijk te maken introduceert het instituut een fysieke ‘testing-ground’ in de vorm van een nieuw soort retailmodel: New Store. Tijdens Dutch Design Week 2023 wordt een eerste fysieke vestiging van New Store geopend met een selectie van producten die uiteenlopende vormen van uitwisseling en ontmoeting verkennen die de "consumenten" op sociaal, economisch en ecologisch regeneratieve wijze voldoening zullen geven.

3 mei 2023

Grafische afbeelding met een raster van gele ronde stickers, elk met de tekst 'New Store'.

New Store. Grafisch ontwerp: Cengiz Mengüç

New Store is een meerjarig project waarbij testen-als-onderzoek wordt gebruikt om de mogelijkheden van regeneratieve retail en uitwisseling te onderzoeken in een fysieke winkel. Uitwisseling is zowel een menselijke behoefte als een menselijk verlangen – die we stillen met diensten, ideeën, producten en ontwerpen. Daarbij zijn we gewend geraakt aan extractieve kapitalistische benaderingen van uitwisseling die worden bepaald door consumentisme en geld. Gezien het beperkte idee van het kapitalisme over wat er nodig is om waarde te creëren en hoe waarde wordt toegekend en gedefinieerd, wil New Store niet alleen een transdisciplinaire aanpak hanteren om alternatieve, of hybride benaderingen te illustreren; het wil verder onderzoek stimuleren door de benaderingen in de praktijk te brengen. Op die manier biedt New Store zowel een concrete plaats van ontmoeting en uitwisseling als een lens om naar de stad te kijken als een plek waar consumptie bijdraagt aan het welzijn van haar omgeving en al haar inwoners, menselijk en niet-menselijk.

Door middel van een reeks iteraties en samen met een groeiende groep ontwerpers en onderzoekers zal New Store worden getest en verder ontwikkeld. Eind 2024 zal New Store een permanente plek krijgen in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

New Store maakt ook deel uit van een samenwerkingsprogramma met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en The Seeking State. Samen met ontwerpers, onderzoekers en andere instellingen zullen beide instituten onderzoeken en testen hoe alternatieve waardesystemen kunnen leiden tot nieuwe vormen van infrastructuur. Terwijl Nieuwe Instituut zich vooral richt op het ontwerp van producten en diensten die in New Store worden aangeboden, zal IABR zich oriënteren op alternatieve modellen van productie, logistiek, data, infrastructuur en distributie.

Meer informatie over deze open call

Vind meer informatie over de open call en de vereisten voor aanvragers via deze Engelstalige pagina.

Project: