Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Nieuwe Instituut in 2025: Tentoonstellingen, internationale projecten en andere activiteiten

8 januari 2025

  • Dit persbericht biedt een selectie van de tentoonstellingen en andere projecten in 2025 bij het Nieuwe Instituut, het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur.

  • In 2025 opent het Nieuwe Instituut twee grote nieuwe tentoonstellingen: in mei rond het werk van de Chinese architect Ma Yansong, ook de ontwerper van de ‘tornado’ op het nieuwe Fenix Museum of Migration; en in het najaar FUNGI: Anarchist Designers.

  • Ook in 2025 is het Nieuwe Instituut internationaal actief, waaronder als curator van het cultureel programma van het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Osaka, Japan; opdrachtgever van het Nederlands paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië; en tijdens de Milaan Design Week.

  • Daarnaast kunnen bezoekers van het Nieuwe Instituut ook in 2025 terecht bij eerder geopende tentoonstellingen zoals Tuinen van de toekomst, Dutch, More or Less of Toekomstmakers! en bij permanente onderdelen; zoals Huis Sonneveld, pop-up conceptwinkel New Store en digitaal proeflab -1.

Programma’s in huis

Vanaf 19 februari 2025: Design Biennale Rotterdam
Eind februari zal de allereerste 'Design Biennale Rotterdam' de stad transformeren met tentoonstellingen, lezingen en evenementen gewijd aan collectible design. Dit unieke evenement wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanning van meer dan 15 locaties en honderden ontwerpers, curatoren en makers uit Rotterdam en daarbuiten. Als hoofdpartner van de biennale zullen er tussen woensdag 19 februari en zondag 2 maart diverse activiteiten plaatsvinden in het Nieuwe Instituut, waaronder een symposium over de rol van design bij het vormgeven van steden en gemeenschappen.

Vanaf 16 mei 2025: Ma Yansong: Architectuur en emotie
In mei opent in Rotterdam het nieuwe Fenix Museum of Migration, met op het dak de in het oog springende ‘tornado’, ontworpen door de Chinese architect Ma Yansong. Tegelijk opent bij het Nieuwe Instituut de eerste tentoonstelling buiten China over deze in Beijing gevestigde, internationaal toonaangevende architect en zijn in 2004 opgerichte studio MAD Architects. Curator Aric Chen neemt je in de tentoonstelling mee door Ma’s werk: van zijn kritische reactie op het modernisme tot expressieve ontwerpen die verwijzen naar de Chinese traditie en de conceptuele relaties tussen mens, natuur en emotie.

Vanaf 6 juni 2025: BNA Beste Gebouw van het Jaar
In juni vindt de bekendmaking en prijsuitreiking van de 20e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar plaats bij, en in samenwerking met, het Nieuwe Instituut. Dit jubileum wordt gevierd met de opening van een expositie die inzicht biedt in de absolute highlights van Nederlandse architectuur in de afgelopen twintig jaar.

Vanaf 22 november 2025: FUNGI: Anarchist Designers
FUNGI: Anarchist Designers, samengesteld door Anna Lowenhaupt Tsing en Feifei Zhou, presenteren fungi – schimmels die wij beter kennen als zwammen en paddenstoelen – eens niet als voor mensen bedoelde hulpbronnen zoals voedsel en medicatie, of nieuw, hip materiaal voor designers. In plaats daarvan toont de tentoonstelling fungi als anarchistische ontwerpers, waarin op onderzoek gebaseerde samenwerkingen tussen wetenschappers en kunstenaars laten zien hoe fungi ideeën van veiligheid ondermijnen, kapitalistische uitbuiting versterken en meersoortige werelden creëren.

MAD Architects. YueCheng Courtyard Kindergarten, Beijing, China. Beeld beschikbaar gesteld door MAD Architects. Foto ArchExist.

Nog enige tijd te zien

Tot en met 13 april 2025: Tuinen van de toekomst
In Tuinen van de toekomst zie je hoe de tuin een plek kan zijn voor experiment rond klimaatverandering, biodiversiteit, sociale rechtvaardigheid en een duurzame toekomst, aan de hand van werk van beroemde ontwerpers en kunstenaars als Roberto Burle Marx, Jamaica Kincaid, Mien Ruys en Derek Jarman en lokale voorbeelden.

Nog te zien tot voorjaar 2026: Dutch, More or Less. Hedendaagse architectuur, design en digitale cultuur
De langlopende presentatie Dutch, More or Less is eigenlijk het Nieuwe Instituut in een notendop: de grenzen tussen architectuur, design en digitale cultuur zijn vervaagd en horen dus thuis in één gebouw! De ruim zeventig interactieve installaties, mode-items, maquettes en meubelstukken van Nederlandse iconen als OMA, Mina Abouzahra, Viktor&Rolf, MVRDV, Hella Jongerius en Iris van Herpen bewijzen ook nog eens hoe veelzijdig en onderscheidend ‘Dutch design’ is en waarom het wereldwijd als zo baanbrekend wordt gezien.

Nog te zien tot december 2026: Toekomstmakers!
In de langlopende tentoonstelling Toekomstmakers! gaan kinderen al doende, makende en ontdekkende aan de slag met het vormgeven van de toekomst. Wat zijn hun toekomstwensen? Wat zouden ze willen veranderen? Toekomstmakers! werd niet alleen gemaakt voor, maar ook door kinderen: een team van negen kinderen tussen de 8 en 12 jaar heeft overal over meegedacht en meebeslist, met hulp van 150 leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen, ontwerpbureau Opperclaes en ontwerpcollectief STORE Rotterdam.

Nederlands Paviljoen Expo 2025 Osaka.. Beeld: Plomp.

Internationale projecten

Vanaf 8 april 2025: Milaan Design Week
Terwijl de Milaan Design Week een van de meest toonaangevende ontwerpevents ter wereld is, betekenen de honderdduizenden bezoekers ook een onhoudbare druk op de leefbaarheid in Milaan en de regio: van vervuiling en torenhoge vastgoedprijzen tot de CO2-uitstoot van vele reiskilometers. In samenwerking met de Nederlandse ambassade en cultureel bureau cheFare nodigt het Nieuwe Instituut drie ontwerpers uit voor een jaar lange residency, waarin zij mogelijke ontwerpantwoorden op deze problematiek onderzoeken in samenwerking met lokale gemeenschappen.

Vanaf 13 april 2025: World Expo Osaka: Common Ground
De Wereldtentoonstelling 2025 in Osaka, Japan is een internationaal evenement waarbij meer dan 160 landen en organisaties samenkomen voor culturele uitwisseling en samenwerking. Nieuwe Instituut is aangesteld als curator van het culturele programma voor het Nederlandse paviljoen. Dit programma verkent diverse thema’s en disciplines, en sluit aan bij het overkoepelende thema van het paviljoen: Common Ground, dat de nadruk legt op samenwerking en dialoog.

Vanaf 10 mei 2025: Biennale di Venezia
Nieuwe Instituut treedt elke twee jaar op als opdrachtgever van het Nederlands paviljoen tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië. In 2025 verbouwen curator Amanda Pinatih en ontwerper Gabriel Fontana het iconische Rietveldpaviljoen tot sportsbar. Door een queer-lens wordt sport bekeken als een architectonisch systeem dat ruimtes, lichamen en gedrag reguleert en biedt zodoende een alternatieve blik op maatschappelijke normen rondom gender, identiteit en groepsdynamieken. Hoe kan architectuur weerstand bieden aan normativiteit en leefomgevingen creëren die nieuwe vormen van samenzijn stimuleren?

Vanaf 29 mei Baanbrekers van het abstracte
Nieuwe Instituut en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) organiseren gezamenlijk een 'dialoogtentoonstelling' die twee avant-garde bewegingen tegenover elkaar stelt: De Stijl, opgericht door Theo van Doesburg, en zijn Antwerpse tegenhanger, de Kring Moderne Kunst, onder leiding van Jozef Peeters. In het KMSKA zijn tekeningen, schilderijen, architectuurontwerpen, grafiek en meubels te zien van onder meer Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, J.J.P. Oud, Vilmos Huszár, Jozef Peeters, Jos Léonard en Huib Hoste. Ze belichten zowel de gedeelde idealen als de verschillen in beeldtaal tussen beide kunstbewegingen.

New Store in het Nieuwe Instituut. Foto Ashley_Röttjers.

Altijd te bezoeken bij het Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld
Museumwoning Huis Sonneveld, in de jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het laat zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het Modernisme omarmde, en hoe die keuze hun dagelijkse leefomgeving kleurde. Een bezoek aan Huis Sonneveld is nu een nog rijkere ervaring door een zinnenprikkelende laag van tast, geur en geluid.

New Store
In de New Store onderzoekt het Nieuwe Instituut de mogelijkheden van regeneratief winkelen en test deze in de praktijk. In deze pop-up conceptwinkel in de foyer zijn daadwerkelijk producten van verschillende lokale ontwerpers te koop, die alle op hun eigen manier een positieve bijdrage leveren aan het ecosysteem waarvan ze deel uitmaken.

-1
Tussen de brommende servers in de kelder van het Nieuwe Instituut vind je -1, een laboratorium en een tentoonstellingsruimte tegelijk, gewijd aan digitale cultuur. Met dit jaar een tentoonstelling en activiteitenprogramma rond 'noise cancelling'. Dompel je onder in immersieve digitale kunst die een wereld met en zonder geluid probeert te duiden. In het najaar start een nieuwe lichting artists-in-residence' met de ontwikkeling van nieuw werk.

Toekomstatelier Oostkop
Toekomstatelier Oostkop is initiatief van het Nieuwe Instituut en het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs. In deze vrije denkruimte is iedereen welkom om te ‘oefenen’ met de toekomst van Nederlandse ruimtelijke ordening, inrichting en andere ontwerpvraagstukken.

Nieuwe Tuin
Nieuwe Tuin is de onlangs opnieuw ontworpen buitenruimte van het Nieuwe Instituut. Het wordt gebruikt om actuele ontwerpvraagstukken aan te pakken, met ecologisch beheer en het creëren van een hoge mate van biodiversiteit als uitgangspunten.

Nieuwe Café
Ons café, gerund door chef Manuela Goncalves Tavares, biedt heerlijke veganistische en vegetarische gerechten met seizoensgebonden ingrediënten én beschikt over een van de mooiste terrassen van Rotterdam.

NAi Boekverkopers
NAi Boekverkopers, gevestigd in de foyer van het Nieuwe Instituut, is een boekwinkel die gespecialiseerd is in publicaties over architectuur, landschapsarchitectuur, design en stedenbouw.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Begeleidend beeld is hier beschikbaar.

Contact: Keesje Heldoorn, persvoorlichter, via press@nieuweinstituut.nl

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.