Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Modelabel Bonne Suits komt naar Rotterdam met unieke collectie

De Amsterdamse modeontwerper Bonne Reijn (Bonne Suits) komt naar Rotterdam met een exclusieve, limited edition-jas. Reijn ontwierp de jas ter ere van de tentoonstelling Workwear bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Er zijn slechts honderd exemplaren van de jas, die voor het eerst te koop is tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling op zaterdag 25 maart. Daarnaast is de jas verkrijgbaar bij de winkel van Bonne Suits in Amsterdam.

28 februari 2023

Bonne Reijn (Bonne Suits) ontwierp een werkjasje voor medewerkers van het Nieuwe Instituut. Foto Maarten van der Kamp.

Met de tentoonstelling Workwear duikt het Nieuwe Instituut voor het eerst in de wereld van functionele mode. Onderzoeker en curator Eldina Begic toont de geschiedenis en impact van kleding die oorspronkelijk als functioneel gereedschap voor de werkende klasse ontworpen is, maar nu wereldwijd door iedereen gedragen wordt en die veel modeontwerpers inspireert. Modeontwerper Bonne Reijn van Bonne Suits is hierin een voorloper in Nederland. Door zijn inclusieve insteek verbreedde hij de functie van workwear: voor iedereen en elke gelegenheid.

Limited edition

Speciaal voor het Nieuwe Instituut ontwierp Bonne Suits een limited edition jas in een exclusieve kleur groen, gedecoreerd met stiksels. Via een QR-label op de mouw van de jas kun je de collectie van het Nieuwe Instituut ontdekken en kun je luisteren naar een podcast, waarin Bonne Reijn in die collectie duikt. De jas is uiteraard ook te zien in de tentoonstelling Workwear. Daarnaast zullen de medewerkers van de afdeling Collectie van het Nieuwe Instituut de jas dragen als depotjas tijdens hun werk.

Ook de medewerkers van Zuid. Boijmans Van Beuningen, een locatie van Museum Boijmans Van Beuningen en een creatieve werkplaats waar de focus ligt op jonge makers, artistieke ontwikkeling en kunstenaarschap, zullen zich binnenkort hullen in een nieuwe werkjas van Bonne Suits. Voor deze locatie maakte Bonne Suits een rood werkjasje met het logo van deze Boijmans-locatie, gebaseerd op de schroefboog van Claes Oldenburg. De schroefboog is een symbolische brug tussen Rotterdam-Noord en Rotterdam-Zuid en een referentie aan de voormalige technische school.

“De jassen van Bonne Suits zijn perfect als depotjas; de grote, functionele zakken zijn ideaal om tools in te bewaren én het geeft warmte tijdens werkzaamheden in ons geklimatiseerde depot. Daarnaast geeft het een collectief karakter aan onze afdeling wanneer wij bijvoorbeeld presentaties geven”, zegt Emily Wijns, Collectiebeheerder en Registrar Inkomende Bruiklenen bij het Nieuwe Instituut.

De oplage van deze unieke limited edition bestaat uit 100 exemplaren en gaat €160 kosten. Vanaf 25 maart, tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling Workwear, is de jas verkrijgbaar bij zowel het Nieuwe Instituut in Rotterdam als Bonne Suits in Amsterdam.

De tentoonstelling Workwear is van 26 maart tot 10 september is te bezoeken bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op https://nieuweinstituut.nl/projects/workwear.

Noot voor de redactie

Al het beschikbare persbeeld vind je hier
Neem voor vragen en verzoeken contact op met:

Robin van Essel
Persvoorlichter
r.vanessel@nieuweinstituut.nl
+31 (0)6 3803 9218

Over Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.

Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.

Nieuwe Instituut is 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de tweejaarlijkse Architectuurbiënnale van Venetië, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de vierde editie van London Design Biënnale in Somerset House (1-25 juni 2023).

Over Zuid. Boijmans Zuid. Boijmans Van Beuningen is een locatie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam-Zuid en onderdeel van de ontwikkeling naar het museum van de toekomst. In het kader van talentontwikkeling biedt Zuid. (zuidpunt) jonge makers de kans zich professioneel en artistiek te ontwikkelen via opdrachten. Er zijn workshops, commissions, expo’s en evenementen waarbij jong en oud in aanraking komt met kunstenaarschap en de middelen om daar actief aan deel te nemen. Zuid. Boijmans Van Beuningen is een creatieve werkplaats, gevestigd in een voormalige technische school in Hillevliet.

Over Bonne Suits Bonne Reijn (1990, Amsterdam) merkte dat er iets ontbrak in de verscheidenheid aan kleding die voor ons beschikbaar is. Hij voelde zich genoodzaakt om iets te creëren dat geschikt is voor elke gelegenheid, geslacht, leeftijd of sociale verwachting. Iets dat een sleutelstuk zou zijn in ieders leven en garderobe, geschikt voor informele en formele gelegenheden en met langdurige kwaliteit. Begin 2014 ontwierp Bonne een partij zwart-witte tweedelige pakken en noemde ze BONNE Suits. Samen met zijn compagnon Justus Cohen Tervaert won hij de Dutch Design Award 2019 in de categorie Fashion.

Project:

Workwear