Zoöp-observatie: konijnensporen
12 februari 2023
Al maandenlang heb ik in De Nieuwe Tuin geen verse konijnenkeutels meer gevonden, laat staan dat ik enig konijn heb kunnen spotten.
Toen in september vorig jaar de werkzaamheden aan de Jongkindstraat begonnen en de straat met groot materiaal werd opengebroken, verlegden de konijnen die ergens in de tuinen van de Museumparkvilla’s bivakkeren subiet hun fourageergebied. De regelmatige oversteek naar de graslandjes in De Nieuwe Tuin was kennelijk te riskant geworden. Nu de werkzaamheden grotendeels zijn voltooid lijkt het er echter op dat de konijnen terug zijn. Keutels heb ik nog niet gevonden maar graafsporen des te meer.
In eerste instantie dacht ik dat die graafsporen afkomstig waren van een of andere hond die hier (tegen de regels in) wordt uitgelaten. Die mogelijkheid acht ik, na wat ik vandaag aantrof, niet langer reëel. Op zo’n dertig plaatsen ter weerszijden van het gravelpad dwars door De Nieuwe Tuin vond ik gaten van 5 tot 20 cm diep. In de nabijheid van sommige van die gaten vond ik bovendien plukjes wit haar. Die haren waren veel te fijn en te donzig om afkomstig te zijn van een hond. Konijnenhaar, realiseerde ik me, van exemplaren die begonnen zijn hun dikke wintervacht te verruilen voor een wat minder warme voorjaarsvacht.
Ook de frenetieke graafwerkzaamheden zullen verband houden met het naderende voorjaar. Zodra de vorst voorbij is beginnen konijnen namelijk nieuwe ondergrondse gangenstelsels en kraamkamers te graven. Ongetwijfeld ziet de zanderige toplaag langs het glooiende pad van De Nieuwe Tuin er voor konijnen veelbelovend uit. Helaas stuiten ze bij het graven keer op keer op de dieper liggende kleigrond. Dus beginnen ze maar weer op een andere plek. Vandaag heb ik de diepste gaten dichtgeharkt - en meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om op deze plekken basterdklaver, dille en klaproos te zaaien.
En warempel, vandaag her en der verse konijnenkeutels gevonden op het graslandje. En wederom een flink aantal graafsporen. In de diepste gaten heb ik ditmaal bij het dichtharken zaden van gele mosterd, lupine en allium achtergelaten. Vermoedelijk maken de konijnen alleen tussen 17.00 ‘s middags en 09.00 uur ‘s ochtends de oversteek naar het graslandje. Overdag gaat namelijk van een zevental tijdelijke parkeerplaatsen een stevige barrierewerking uit!
Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.
Lees meer observatiesTags:
Zoöp-observaties
Project:
Zoöp Nieuwe Instituut